Jedna mama iz Engleske poželela je da upozori sve roditelje na situaciju koju je ona doživela sa devetomesečnom ćerkom, a za sve je kriva jedna igračka koji roditelji često drže u bebinom krevecu.

Njena beba je uspela da zapetlja svoj prst u visilicu iznad kreveta, a mama tvrdi da je pravo čudo što nije izgubila prst.

"Otprilike pola sata nakon što sam bebu stavila na spavanje, otišla sam da se istuširam i čula plač. Kada sam otišla da proverim šta se dešava, imala je kanapčić od viseće igračke obmotan oko prsta. Bilo je toliko čvrsto zategnuto da sam mislila da će izgubiti prst. Mučila sam se da joj odmotam", napisala je majka na svom Fejsbuk profilu.

Ona je podelila fotografije tog trenutka, u želji da upozori i druge roditelje da razmisle pre nego što ovakvu igračku okače iznad kreveca svoje dece, bez obzira na to koliko ona može da bude umirujuća.

"Pripazite ili odaberite opcije sa debljim uzicama. Naša igračka je sada u kanti za smeće", dodala je.

Sindrom podvezane dlake

Podsetimo, ovakve situacije se neretko dešavaju i sa dlakala i malim bebama. To se naziva 'sindrom podvezane dlake'. U tim situacijama prestaje dotok krvi u prstu, a ne otkriva se lako. Ukoliko roditelji ne reaguju na vreme može doći do toga da beba izgubi prst.

"Događa se da do toga dođe kada se dlaka kose obmota oko tela. Obično se to dešava na prstima ruke ili noge, ali može da se dogodi i na genitalijama. Najčešće se događa kod novorođene dece i dece mlađe od 6 meseci. Najčešće je na nožnom prstu, a u većini situacija ipak nije potrebna operacija", napominju pedijatri.

(Yumama)