Većina dece počinje da hodaju između 11 i 16 meseci, ali neka će pričekati do 18 meseci. "Kvalitet kretanja ponekad je važnija od detetove sposobnosti da stoji na dve noge”, istakla je pedijatar Žan Lemi. Roditelji bi trebalo pre svega da obrate pažnju na snagu svoje bebe, mišićni tonus i koristi li podjednako dobro obe strane tela.

"Ako dete kasno prohoda, verovatno je počelo kasno i sediti. Sve dok postepeno ispunjava svoje prekretnice, verovatno nema potrebe za brigom", kaže dr Lemi.

Ako beba nema kontrolu glave do tri ili četiri meseca, ne sedi do devet meseci ili ako joj je tonus mišića ukočen ili mlitav, tada je vreme da odete na pregled kod pedijatra. Dr Lemi ukazuje da bebu koja ne hoda sa 18 meseci treba pratiti. Ako se to ne dogodi do 20. meseca života, preporučuje se pregled stručnjaka.

Takođe, dr Lemi naglašava kako roditelji treba da uzmu u uzeti u obzir i karakteristike svoje bebe. "Manje temperamentne bebe obično kasne u puzanju i hodanju. Zadovoljavaju se gledanjem sveta oko sebe umesto da aktivno učestvuju, dok će impulsivnije bebe ranije prohodati. Ako imate bilo kakvih nedoumica ili ste zabrinuti, nema ništa loše u tome da se posavetujete sa pedijatrom ili fizioterapeutom", objašnjava Lemi.

Beba, prohodavanje, dete
Shutterstock Prvi koraci

On savetuje da bebi pomognete da hoda držeći je ispod ruku kako bi sama kontrolisala pokrete. Takođe, preporučuje stavljanje igračaka na kauč kako biste bebu podstakli na kretanje i hvatanje igračaka.

 "Ne trebamo učiti decu da hodaju. Možemo stvoriti okruženje koje će pomoći detetu da to samo učini', kaže pedijatar i dodaje:

"Nije lako. Želeli bismo da se naša deca dobro snalaze u životu. Ali pazite da se ne pridružite roditeljskom nadmetanju, čija je beba prva prohodala. Ako je beba zdrava, vreme nije presudno. Samo budite srećni što ćete sa svojim detetom podeliti ove posebne trenutke.".

(Yumama)