Kikiriki je, zbog relativno velikog alergenog potencijala, jedna od namirnica zbog koje roditelji strepe kada je uvode deci u ishranu.

Postoje različite preporuke o tome kada se uvodi kikiriki u ishranu mališana, a nove studije dale su i novu perspektivu u vezi sa tim pitanjem. Naime, studija sprovedena u Velikoj Britaniji koja je objavljena u stručnom časopisu NEJM Evidence otkrila je da su deca koja veoma rano jedu kikiriki, već od četvrtog meseca života, daleko manje sklona da razviju alergiju na ovu namirnicu.

Naučnici sa Kraljevskog koledža u Londonu su posmatrali 500 dece uzrasta do 12 godina, a utvrdili su da oni mališani kojima je davan kikiriki u formi paste ili neke kašice pre nego što su napunili pet godina, bili su 71 odsto manje skloni da razviju alergiju, u odnosu na decu koja nisu jela kikiriki do tada.

I druga studija pokazala je slične rezultate, s tim što su u njoj analizirana deca do pet godina, zbog čega "nije bilo sasvim jasno da je to dovoljno vremena da se dokaže dugoročna intolerancija", rekao je za Washington Post jedan od autora studije Majkl Hafeker sa kalifornijskog Univerziteta u San Francisku.

Poslednje istraživanje je utvrdilo da je 15,4 odsto dece koja su izbegavala kikiriki razvila alergiju do uzrasta od 12 godina, u poređenju sa 4,4 odsto onih koji su do tog uzrasta jeli kikiriki.

"Nova otkrića trebalo bi da ohrabre roditelje da daju deci kikiriki rano u detinjstvu, jer to može da pruži dugotrajnu zaštitu od alergije na kikiriki", preneo je nypost.com reči direktorke američkog Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti Džin Marazo.

Istraživač i profesor pedijatrijske alergije na Kraljevskom koledžu u Londonu, prof. Gidion Lek rekao je za CNN da nije iznenađen ovim otkrićima.

"Alergija na kikiriki se razvija veoma rano kod većine dece, u periodu između šest i 12 meseci života. Ako želite da sprečite alergiju, to morate da uradite pre nego što se razvije", prokomentarisao je on.

"Ovaj biološki fenomen je zasnovan na imunološkim principima poznatim kao indukcija oralne tolerancije. Znamo već decenijama da mladi miševi i druge životinje koje se koriste u eksperimentima, kojima se daje hrana poput jaja, mleka ili kikirikija, ne mogu da razviju te alergije kasnije", dodao je prof. Lek.

Kada je u pitanju forma uvođenja kikirikija, stručnjaci kažu da je najbolje da se kikiriki puter pomeša sa malo majčinog mleka, formule ili sa nekom kašicom, dok se davanje seckanog ili celog kikirikija ne preporučuje jer predstavlja opasnost od gušenja.

"Postoje brojne opcije, ali dobri, stari kikiriki puter pomešan sa malo tople vode je dovoljan za četvoromesečnu bebu – ne treba da bude ništa komplikovanije od toga", poručio je vodeći autor studije Hafeker.

BONUS VIDEO:

Mafini sa bananama i kikiriki puterom Instagram/Healthy Food Addiction

(Yumama/N. Z.)