Odvikavanje od pelena nije nimalo jednostavna zadatak, ali ako mu se pristupi na pravi način, ne mora da bude ni noćna mora.

Najpre, imajte na umu da je vreme kada će dete početi da koristi nošu individualno, te da je potrebno da ono dostigne nivo razvoja koji podrazumeva da može da kontroliše bešiku i creva.

Generalno, savet je da se odvikavanje od pelena započnete tek kada dete dobro savlada hodanje jer će tada početi da uči da kontroliše svoje fiziološke potrebe. Takođe, obratite pažnju na ponašanje mališana – ako mu smetaju pelene, pokušava da ih skine, samo seda na nošu ili vam traži da ga presvučete kada se ukaki, velike su šanse da je spremno da pređe na "sledeći nivo", tj. na nošu.

Da bi dete što lakše naučilo da koristi nošu, donosimo vam nekoliko korisnih Montesori saveta.

1. Objašnjavajte detetu zašto mu menjate pelenu

Pre nego što počnete da odvikavate dete od pelena, pre toga ga pripremite tako što ćete mu, prilikom menjanja pelena, objašnjavati da mu je pelena mokra i da mora da se promeni. Montesori metod nalaže da pri tome izbegavate negativne reči, poput toga da pelene smrde, da su užasne, jer to kod mališana može da izazove osećaj stida i srama.

2. Menjajte detetu pelenu u stojećem položaju

Ukoliko vaše dete može stabilno da stoji, preporuka je da mu pelenu menjate dok stoji, i to najbolje u kupatilu.

3. Neka samo skida odeću

Kada nauči da stoji, sledeće što treba da naučite dete je da samo skida donji deo odeće, tj. pantalone, helanke, trenerku. Kada to savlada, još jedan korak ste bliže tome da dete nauči samo i da koristi nošu.

4. Pitajte ga da li želi da sedne na nošu

Nudite detetu da sedi na noši, čak i ako vam kaže ne. Prvih nekoliko puta će verovatno sedeti kratko, ali budite strpljivi, potrebno mu je vreme da se navikne.

5. Vreme je za nošu

Ovom rečenicom ćete podsetiti dete da je vreme da sedi na noši.

6. Podstičite ga da ide samo u toalet, kao vi

Deca se ugledaju na roditelje, žele da budu kao oni, zato iskoristite to i podstičite dete da radi isto što i vi, tj. da piški u nošu/šolju. Akcenat u Montesori metodama su uvek pohvale i nagrade, zato gledajte da pohvalite i nagradite mališana za trud, dok kazne nisu preporučljive.

7. Vreme je za prve gaćice

Kada ste doneli odluku da detetu skinete pelene i počnete da mu oblačite gašice, držite se toga. Nemojte da mu vraćate pelene kada negde idete, putujete i slično, jer će ga to samo zbuniti. Na početku, kada počnete da mu oblačite gašice, stavljajte ga na nošu na svakih pola sata.

8. Hajde da promenimo gašice, mokre su

Sasvim je očekivano da dete neće odmah moći da ovlada korišćenjem noše i kontrolom bešike, te da će se povremeno upiškiti u gaćice. Nemojte da se ljutite na njega, već mu prosto objasnite: "Gaćice su ti mokre, hajde da ih presvučemo".

Nemojte da forsirate dete na odvikavanje od pelena, dajte mu vremena da svojim tempom savlada novu veštinu. Imajte na umu da vaša ljutnja i grdnje mogu da imaju kontraefekat od onog koji želite, zato se ophodite prema mališanu sa puno ljubavi i razumevanja, a ono će naučiti ono što od njega tražite.

BONUS VIDEO:

Mama napravila pelene za bebu TikTok/tyydollaaa

(Yumama/N. Z.)