Paradajz je ukusna i izuzetno zdrava namirnica koja je bogata vitaminima A i C, što su sve razlozi zbog kojih je dobro da ga i deca jedu, ali treba da budete oprezni prilikom uvođenja ove hrane, koja tehnički spada u voće, iako je svi smatramo povrćem.
Kada se u bebinu ishranu uvodi paradajz
Pedijatri uglavnom preporučuju da se paradajz uvede u bebinu ishranu između desetog i 12. meseca života. Razlog zbog kojeg se do tada odlaže davanje paradajza bebama nije rizik od alergija, već kiselost koja može da smeta bebinom nedovoljno razvijenom digestivnom traktu.
Kiselost paradajza može da "uznemiri" creva, ali i da izazove osiš oko usta i/ili guze. Ono što smanjuje rizik od pojave ovog osipa je obrada tj. kuvanje paradajza, kako bi se smanjila kiselost.
Ipak, ukoliko imate dilemu ili je vaša beba ranije imala reakcije na neke namirnice, najbolje je da se oko uvođenja paradajza u njenu ishranu konsultujete sa svojim pedijatrom.
Kako da odaberete i čuvate paradajz
Uvek je najbolje da kupite paradajz iz organske proizvodnje, i da birate onaj koji nije zgnječen, udaren i nema na sebi znake truljenja. Takođe, gledajte da ne bude previše tvrd, a ako se to baš i desi, možete da ga ostavite nekoliko dana da dozri pre nego što ga ponudite bebi.
Preporuka je da paradajz ne stavljate u frižider dok ga:
- ne skuvate
- ne iseckate i ne stavite u jelo kao što je salata ili sos
- potpuno ne sazri
Takođe, paradajz nemojte da ostavljate na mesto izloženo direktnoj sunčevoj svetlost, jer će to ubrzati sazrevanje.
Zreo paradajz može da izdrži na sobnoj temperauri dva do tri dana, a onaj koji ste čuvali u frižideru držite desetak minuta na sobnoj temperaturi pre konzumiranja.
Najbolji način pripreme
Paradajz možete da skuvate na pari ili ga propržite, a najčešće se preporučuje kratko prženje na malo maslinovog ulja, a zatim pasiranje. Takođe, možete i da napravite paradajz sos na tradicionalan način.
Recepti za bebe s paradajzom
Paradajz pire
Potrebno vam je:
- četiri do pet većih paradajza
- 600 mililitara vode
- začini koje ste već uveli u bebinu ishranu
Priprema:
Očistite i operite paradajz, pa ga iseckajte na kockice, zatim ga stavite u tiganj i dodajte vodu. Ostavite da se krčka dok se ne pretvori u sos, ukoliko je potrebno ispasirajte. Ukoliko želite dodajte luk i/ili papriku, ali ih obavezno propržite pre dodavanja u sos.
Supa od paradajza i pirinča
Potrebno vam je:
- Jedan veći luk, sitno iseckan
- 100 grama sitno iseckanog celera
- Jedna šargarepa srednje veličine
- Tri kašike putera
- Jedan litar pilećeg bujona
- Tri kašike nekuvanog pirinča
- mleveni biber (po želji)
- 25 grama sitno iseckanog svežeg peršuna
Priprema:
U šerpi zagrejte puter i propržite luk, celer i šargarepu da omekšaju. Dodajte paradajz i malu količinu pilećeg bujona, pa krčkajte oko 15 minuta. Dodajte preostali bujon i pirinač. Posolite, dodajte malo bibera. Krčkajte još 20-30 minuta.
Paradajz i tikvice
Potrebno vam je:
- Dve tikvice
- Dva paradajza srednje veličine
- Malo maslinovog ulja
Priprema:
Operite, očistite i iseckajte na kockice tikvice i paradajz. Zagrejte ulje u tiganju, pa propržite povrće da omekša. Servirajte preko pirinča ili dodajte kockice kuvane piletine, govedine ili ribe.
BONUS VIDEO:
(Yumama/N. Z.)
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna