Znamo da često gledate svog malog anđela kako mirno spava, diveći se tom milom licu i pitajući se da li sanja svaki put kada se smeje ili trza. Pažljivo gledajte, primetićete za otprilike sat vremena, da počinje da se migolji ili da mu kapci trepere ili ćete primetiti da mu se mišići stežu. Ovako vaša beba ulazi u fazu lakog sna.

Hajde da prvo razumemo faze, cikluse spavanja beba, kako se ovi ciklusi spavanja razlikuje od ciklusa spavanja odraslih i šta može da stane na put vašem detetu da dovoljno kvalitetno spava.

Beba ima kraći ciklus spavanja od vas

Dok ciklusi spavanja odraslih traju u proseku 90 minuta, ciklusi spavanja beba traju 50-60 minuta. Slično kao i odrasli, bebe takođe imaju različite faze sna.

REM (spavanje sa brzim pokretima očiju): Ovo je faza laganog sna u kojoj se pojavljuju snovi i oči se brzo kreću napred-nazad. Polovina sna vaše bebe spada u ovu fazu. Kako bebe rastu, REM faza spavanja se smanjuje. Takođe ćete primetiti da se vaša beba preplaši ili probudi uznemirena tokom ove faze sna.

Ne-REM spavanje

Ovde postoje 3 faze:

  • Faza 1: Pospanost - oči mogu da se zatvaraju, otvaraju
  • Faza 2: lak san— beba se lako trgne ili preplaši zvukovima
  • Faza 3: dubok san— beba se ne pomera ili ne uznemirava

Beba prelazi iz faze 1 sna i prelazi u 2, 3, a zatim se vraća u 2. i na kraju je u REM-u pre nego što se probudi. Ovi ciklusi se dešavaju nekoliko puta tokom spavanja i bebe se mogu probuditi između i imati problema da se vrate u san. E sad, to je ono što ne želite.

Pedijatar dr Radživa Čabru objasnio je kako roditelji mogu da prepoznaju da li njihove bebe duboko spavaju i šta možemo da uradimo da to obezbedimo.

Koji su razlozi bebinog nemirnog sna

Može biti mnogo faktora, iz okoline ili fizičkih, koji bi mogli da ometaju bebin dubok san, kao što su:

  • Bebe se probude zbog vlažne pelene koja ih iritira.
  • Beba možda neće moći da zaspi kada je umorna ili prestimulisana.
  • Mališani takođe imaju probleme sa spavanjem zbog posledica lošeg varenja kao što su gasovi ili zatvor.
  • Ponekad im je teško da se prilagode promenama u okruženju - zvuku ventilatora koji radi, buci u pozadini ili čak blagom padu temperature.

Na kraju, sve se svodi na okruženje koje stvarate da se beba odmari i načine koje koristite da obezbedite dubok san, kao što su pravilna ishrana i pelene vrhunskog kvaliteta. Da, pelena takođe ima direktan uticaj na kvalitet sna vaše bebe. Prava pelena je spas za roditelje, tako da i vi imate neophodan san koji zaslužujete, bez potrebe za promenom pelena usred noći. Sada, čak i ako beba piški dok spava, pelena sa funkcijom dubokog upijanja će upiti sav urin, a da se ne pokvasi koža i pomoći vašoj bebi da ima miran san.

Kao što je dr Chhabra predložio, pelene sa dubokim upijanjem pomažu u neprekidnom dubokom snu, a sve zahvaljujući funkciji dubokog upijanja dodatnog trećeg sloja, koji upija urin do 12 sati, a da se ne pokvasi.

Više načina da obezbedite dubok san za bebe

Pored izbora prave pelene, vodite računa o sledećem:

Hranjenje: Pobrinite se da dete jede dovoljno noću, kako ne bi brzo ogladnelo.

Slojevitost: Obucite bebi udobnu pelenu i odeću koja diše, da je ne ometa dok spava. Ne treba da bude ni pretopla, ni pretanka.

Atmosfera: Prigušite svetla i uverite se da nema glasne buke ili zveckanja u pozadini koji bi mogli da ometaju bebin san. Držite prostoriju što je moguće svežijom.

Posteljina: igračke i dodatnu posteljinu kao što su jorgani, ćebad, jastuci ili jorgane držite podalje od krevetića, jer mogu potencijalno dovesti do SIDS-a.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik mame za kupovinu prave veličine cipelica bebi Tiktok/yana_mom_