Neke žene tokom trudnoće imaju neobične želje za hranom. Dok neke kažu da im se tražila kisela hrana, neke su uživale u sladoledima, a ima i onih kojima je telo želelo sirovo povrće. Jedno od povrća koje trudnice neretko požele je i luk, a da li je njegovo konzumiranje tokom trudnoće bezbedno?

Korišćenje luka u ishrani trudnice obično se smatra bezbednim, može da ponudi i brojne benefite, ali treba biti umeren i ako primetite neke negativne reakcije, odustanite od njega.

Luk ima karakterističnu oštru aromu i ukus, ali i velike lekovite vrednosti zbog svojih antiholesterolskih, antiinflamatornih i antikancerogenih svojstava. On sadrži kvarcetin koji može da pruži zaštitu od psorijaze, gripa i prehlade.

Luk ima malo kalorija i prepun je korisnih hranljivih materija poput minerala, antioksidanata i vitamina C i B6. Dobar je izvor gvožša, kalcijuma, folata, fosfora, magnezijuma i kalijum - sve sastojke koji su odlični za trudnice. Osim njih, luk sadrži i folnu kiselinu i vlakna koja olakšavaju proizvodnju zdravih novih ćelija.

Treba li jesti luk u trudnoći?

Bilo da se konzumira sirov ili kuvan, luk može da ponudi različite zdravstvene beneficije trudnicama. Dakle, možete ga jesti tokom trudnoće, ali se preporučuje da budete umereni.

Luk, trudnoća
Shutterstock Luk

Prednosti korišćenja luka u trudnoći

Umereno korišćenje luka može da se pokaže kao veoma korisno za zdravlje trudnica. Evo koje prednosti donosi:

  • Pomaže u jačanju imuniteta.
  • Pomaže u prevenciji raka.
  • Poboljšava zdravlje kose i kože.
  • Pomaže zdravom varenju.
  • Pomaže u borbi protiv gestacionog dijabetesa.
  • Može da pomogne u poboljšanju sna.
  • Može da pomogne u kontroli krvnog pritiska.

Mogući neželjeni efekti

Iako luk ima toliko benefita, morate da znate da može da donese i neželjene efekte i zbog toga je važno da se konzumira u umerenim količinama. Neželjeni efekti prekomerne konzumacije luka su:

  • Dijareja i gorušica.
  • Alergijske reakcije.

(Yumama)