Kler Bert je bila šokirana kada je prvi put videla svoju ćerku Lulu, koja je rođena carskim rezom u septembru 2023. 31-godišnjakinji i njenom vereniku Čarliju Sateleu (27) rečeno je da njihovo novorođenče ima beleg koji se zove urođeni melanocitni nevus. Već je bio veliki, ali je nastavio da raste od njenog rođenja. Negenetsko stanje se dešava slučajno i često se povećava u veličini i vremenom preko raste kosa. Ali dok Luluin jedinstveni znak često privlači pažnju u javnosti i na društvenim medijima, njeni roditelji su odlučni da osiguraju da ona odraste prihvatajući svoje razlike.

„Neki misle da je slatko, neki pitaju o tome, ili su nam se ljudi smejali. Osećala sam se veoma neprijatno zbog buljenja – posebno na početku. Jednog dana smo morali da obavimo tri različita leta u jednom danu, tako da bi, šetajući aerodromom, svi buljili. Samo bi se radovala i ne bih imala kontakt očima ni sa kim. I sada se samo smejem. Komentari mogu biti veoma zli na mrežama i uvek od odraslih. To me tako ljuti, ali nastaviću da širim svest o Lulu i postaraćemo se da ona zna koliko je lepa i posebna kako bude starija."

Luluin nevus bio je iznenađenje za njene roditelje Kler i Čarlija kada se rodila prošle godine.

Kler je rekla: „Doneli su je kod mene nakon što se rodila i to je bio veliki šok – tražila sam naočare. Sećam se da sam pomislila, 'Bože, prilično je velik', ali sada je to samo tako mali deo njene ličnost. Od tada je brzo rastao, ali to je prilično uobičajeno."

Veliki urođeni nevusi poput Luluinog su toliko retki da se javljaju samo kod jednog od svakih 20.000 živorođenih. Kler često deli uvid u stanje na TikTok-u. Ali podizanje svesti je, nažalost, takođe dovelo do toga da su joj neki trolovi rekli da Lulu ukloni beleg iz kozmetičkih razloga – nešto što može dovesti do rizika jer kožu često treba rastegnuti pre uklanjanja.

Kler je rekla: „To nije nešto što ćemo ukloniti osim ako nije iz medicinskih razloga. Tri žene su mi poslale poruke iz svih delova sveta rekavši da nemaju pojma kako se to zove i da njihove devojčice imaju isto stanje.

„Pustićemo je da odluči šta želi da radi kada bude starija. Ali je prilično na njenoj liniji kose, tako da će verovatno biti prekriveno kako joj kosa raste. Sumnjam da ćete do tada moći da vidite samo možda vrh. Svako ko pogleda nekoga u bilo kakvom stanju i tako brzo presudi, očigledno ima nešto zabrinjavajuće u svom životu.

„Naučićemo Lulu da voli sebe i da zna da je lepa, posebna i jedinstvena. To je samo mala posebna tačka na njenoj glavi koja je ne definiše."

Rak brine

Novopečena mama je bila zabrinuta kada su lekari upozorili da postoji šansa da bi rođeni znak mogao da postane kancerogen. Njen tip može joj dati povećan rizik od najozbiljnijeg tipa raka kože - melanoma. Melanom povezan sa ovim velikim belezima je teško lečiti, a stopa preživljavanja je niska, prenosi MedlinePlus . Postoji raniji rizik od razvoja u detinjstvu. Ali nakon konsultacija sa specijalistima, porodici je rečeno da je to malo verovatno u Luluinom slučaju. Međutim, potrebno joj je redovno praćenje u slučaju da se njeno stanje promeni.

Mama je rekla: „Ima samo jedan nevus pa je klasifikovan kao niskorizičan.

„Ako bebe imaju više od jednog – obično imaju veliki, a zatim puno malih – onda se brinete. Ponekad mogu biti interni, ali Lulu je premala da bi se u ovom trenutku sprovele dalje istrage. Mogu biti na plućima, mozgu i u očima. U ovom trenutku kažu da ne misle da će to biti slučaj za Lulu. Ali mi ćemo to razmotriti u nastavku.” Srećom, slatko dete napreduje.

Kler je dodala: „Lulu ima tako divnu ličnost. Ona je tako drska i voli da vidi sve što se dešava oko nje. Ona je već našla svoj glas sa smehom i vriskom i voli da se mazi kada je podignete.

Šta je urođeni melanocitni nevus?

Belezi na rođenju su obojena područja kože koja su prisutna od rođenja ili vrlo brzo nakon toga. Postoje različiti tipovi u zavisnosti od prezentacije, uključujući mrlje (ružičaste), crvene mladeže (izdignute i crvene), ljubičaste ili tamne mrlje i urođene melanocitne nevuse (braon ili crne). Kao i svi madeži, urođeni melanocitni nevus je generalno bezopasan, ali može nositi rizik. Mogu se razviti u rak kože, a rizik postaje veći što su veći. Beleg na rođenju se može promeniti sa godinama, ili postati podignut i dlakav. O njemu se treba brinuti da bi se sprečio rak kože, kao što je izbegavanje izlaganja suncu – vodećeg uzroka raka kože. Kada postoji visok rizik od raka kože, beleg na rođenju može biti uklonjen hirurški.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako se rešavaju tantrumi deteta koje ne čuje TikTok/thatdeafamily