Poznato je da je majčino mleko najbolja hrana za bebu, a sve više se promoviše i dugoročno dojenje - ali šta je sa onim mama koje iz nekog razloga ne mogu da doje svoju decu. Mnoge od njih su na meti kritika i osuda, često i javno na društvenim mrežama.

Ovo su priče majki koje su se osećale izopšteno jer nisu dojile svoju decu:

Marija, dojila bebu do 3 meseca: Moja priča sa dojenjem je počela dobro: mleka je bilo puno, beba je odmah uzela dojku. Jedino što me je mučilo je bol u bradavicama kada je sisao. Ubrzo su se pojavile pukotine, a bol je postao kao da me seku tupim zarđalim noževima! Kao rezultat infekcija, mastitis, antibiotici, pumpanje za očuvanje dojenja... Mučila sam se 3 meseca i odlučila: detetu treba zdrava majka - treba ga prebaciti na adaptirano mleko. A onda je počello - "Ako ne dojiš nisi majka" - rekla je moja snaja, supruga mog brata. Ona, znate, obožava dojenje - njene prijateljice su savetnice za dojenje. Da probudi moju savest, preda mnom je nahranila svog 3,5-godišnjaka (mada sam ja od onih koji ne vole da gledaju u tuđe grudi i decu koja ih sisaju). Donosila je brošure, vodila razgovore – ukratko, vršila je pritisak na mene... Ali najgore je što je okrenula protiv mene mog muža i svu njegovu rodbinu! Nisam mogla da izdržim, umotala sam dete u ćebe i otišla kod majke koja živi 250 km dalje. Posle dva dana po mene je stigla delegacija koju je predvodio moj muž. 101 ruža i "Oprosti mi draga" i "Mislimo da je formula dobar izbor" – sve u savršenom redu. Naravno, vratila sam se kući, ali od tada je prošlo 4 godine, a "talog" i dalje ostaje.

Aleksandra, dojila bebu do dva meseca: Nisam imala problema sa prvo dvoje dece, ali se pokazalo da je treće bilo izbirljivo i tvrdoglavo odbija da se zakači za grudi. Da bih ga nahranila, nisam se odvajala od pumpice za dojke dva meseca - pumpala sam do 10 puta dnevno! Ali beba se i dalje nije dobro ugojila - očigledno, nisam iscedila sve mleko. Generalno, sa dva meseca morala sam da je prebacim na formulu. Suprug i svekrva su me podržali, ali su mi majka i sestra (koje, inače, u to vreme uopšte nisu imale dece) počele da pridikuju! Nisu mogli da veruju da dete jednostavno ne može da se uhvati za grudi. U početku su mene (majku više dece) savetovali kako da probam. Onda su počeli da kritikuju moju ishranu: mama me je pozvala i pitala šta jedem da bi otkrila koji proizvod čini mleko bezukusnim. A moja sestra je rekla da jednostavno ne želim svoju ćerku i da je ne volim - zato nisam želela da je hranim. Ne možete zamisliti koliko sam bila povređen, kako sam plakala! Svi su se smirili tek kada se ćerka konačno ugojila. 700 g mesečno u poređenju sa 50 g za dojenje - ovo je, znate, pokazatelj! Nije bilo kuda: majka i sestra su konačno priznale da sam napravila pravi izbor...

Svetlana, dojila bebu do 6 meseci: Najstarijeg sina sam hranila do dve godine i ne kajem se. Ali najmlađa, Vanjuša, skoro je u potpunosti prešla na formulu sa 6 meseci. Desilo se da mi je u to vreme ponuđen posao iz snova - rukovodeća pozicija u poznatoj međunarodnoj kompaniji. Ovo je šansa koja se pruža jednom u životu! I muž mi je rekao da to ne propustim. Uglavnom, Vanjuša je ostao kod bake danju i jeo adaptirano mleko, a uveče i noću sam ga dojila. Tako da sam zbog svega ovoga izgubila mnogo prijateljica. Obrazovani i izuzetno upućeni u pitanja dugotrajnog hranjenja, skoro su me se odrekle! Na kraju, da bi me potpuno dokrajčili, bojkotovali su me! Ali, naprotiv, to me je prilično obradovalo - i sama sam htela da zaustavim ovu "toksičnu" komunikaciju, piše portal detstrana.ru.

BONUS VIDEO: 

Trudna 9 sedmica posle porođaja TikTok/MOMA_BEAR_1

(Yumama/T.A.S.)