Pojedine majke iz Srbije priznale su na društvenim mrežama da su decu dojile do četvrte, pa i pete godine i izazvale gnev u komentarima. Iako Svetska zdravstvena organizacija savetuje da se dojenje ne prekida pre navršene prve godine deteta, a sve više se pospešuje ovakav vid ishrane za decu i u drugoj godini, pa čak i više, gotovo svi korisnici društvenih mreža glasno su izrazili mišljenje da je dojednje deteta u tim godinama - 'bolesno'.

"Dojila ćerku skoro četiri godine (falilo samo tri ndelje do četiri godije). Bila je jako tužna kad sam prestala da je dojim. I sada, osam meseci posle, spominje da joj nedostaje", "Pet godina sisao. Više iz navike, nego iz potrebe. I danas volim da se skupa ušuškamo i mazimo, jer jednom su mali. Za mišljenja baš i ne marim", "Predivno! Moja do četiri i po i samo je prestala da traži. A baš sam se pitala da li će prestati i bila rešena da je pustim koliko god da joj je to potrebno. A za mišljenja i komentare, takođe, ne marim", napisale su mame u komentarima na Fejsbuku, a onda su njihove priče završile na Tviteru (X), gde su dobile velike osude.

"Detesisalo do pete godine? Neki roditelji su za odstrel", "Sve će to biti emotivni invalidi, a majke sve za psihijatra", "Ništa to nije, drugaričina ćerkica u 1. razredu imala je drugara 6,5 godina, majka na odmoru dolazila i bukvalno dečaku preko ograde davala da sisa, dok učiteljica nije provalila, pa joj zabranila da dolazi", "Moja mama mene i brata dojila šest meseci, sami smo počeli da odbijamo kada su nam uvodili čvrstu hranu. Da li je moja majka dobra majka? Da li je pogrešila što nas nije dojila do 18. godine?", pisali su jedni.

Drugi smatraju da je loše i to što su deca u tim godinama svesna sebe i sveta, te da sve dodatno čini situaicju 'čudnijom', piše Žena.

"Traže sebi svrhu u tome što im dete sisa ili nisu sposobne da jednostavno prekinu, do četiri ili pet godina. Ta deca će se sećati toga kristalno jasno - bolest. Kao i kad im skinu pelene sa 3+ godina. Ne znam što se trude, neka ih pošalju sa pelenom u školu", "Čitajući ovo pomislih da sam nikakva majka. Svoje tri ćerke skoro da i nisam dojila jer su nekako više volele flašicu. Meni je bilo tako i lakše. Ne mislim da sam išta propustila, a ni one! U vrtić nisu išle samo kad nije radio, a to znači da su bile u potpunosti zdrave", mogli smo da pročitamo ispod objave.

Kada je pravo vreme za prestanak dojenja - evo šta se navodi na sajtu Svetske zdravstvene organizacije:

Dojenje je jedan od najefikasnijih načina da se osigura zdravlje i opstanak deteta. Međutim, suprotno preporukama SZO, manje od polovine beba mlađih od 6 meseci se isključivo doji.

Majčino mleko je idealna hrana za bebe. Bezbedan je, čist i sadrži antitela koja pomažu u zaštiti od mnogih uobičajenih dečjih bolesti. Majčino mleko obezbeđuje svu energiju i hranljive materije koje su bebi potrebne u prvim mesecima života, i nastavlja da obezbeđuje do polovine ili više nutritivnih potreba deteta tokom druge polovine prve godine, a do jedne trećine tokom druge godine. godina života.

Deca koja su dojena imaju bolje rezultate na testovima inteligencije, manje je verovatno da će biti gojazna ili gojazna i manje sklona dijabetesu kasnije u životu. Žene koje doje takođe imaju smanjen rizik od raka dojke i jajnika.

SZO preporučuje da deca započnu dojenje u toku prvog sata od rođenja i da budu isključivo dojena prvih 6 meseci života – što znači da im se ne daje druga hrana ili tečnost, uključujući vodu.

Odojčad treba dojiti na zahtev – to je onoliko često koliko dete želi, danju i noću. Ne treba koristiti flaše, sise ili cucle.

Od navršenih 6 meseci, deca treba da počnu da jedu bezbednu i adekvatnu komplementarnu hranu dok nastavljaju da doje do dve godine ili više.

(Yumama/Žena)

BONUS VIDEO:

Kako da dojenje bude udobno i mami i bebi TikTok/thelatchrn