Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Korišćenje pumpice za vreme dojenja: Kako izmlazanje humanog mleka utiče na izgled grudi?

Izmlazanje je uobičajena stvar u životu majki koje doje bebe, a na pitanje da li ta svakodnevna rutina može da utiče na izgled grudi, odgovaraju stručnjaci.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Iako ne postoji zvanična studija koja potvrđuje da izmlazanje mleka može da utiče na promenu izgleda dojki, na osnovu iskustava žena stručni saradnici roditeljskog portala Baby centar odlučili su da govore o ovoj temi.

Da u retkim slučajevima trajno, češće samo privremeno, dojenje menja oblik grudi više nije tajna. Čućete kako mame pričaju o 'vrećastim' ili opuštnim grudima, većim bradavicama, neujednačenim dojakama i raznim drugim promenama koje su primetile, a uzrokovalo ih je dojenje.

Od nedavno izmlazanje je postalo uobičajena rutina majki koje doje, a zbog učestalog korišćenja pumpica za izmlazavanje mnoge žene se pitaju da li i to može da utiče na izgled dojki kasnije u životu. 

Povezane vesti

Prema istraživanju poznatog portala za trudnice i majke, pumpice su u osnovi dizajnirane tako da imitiraju pokrete beba prilikom sisanja. To znači da kada prislonite pumpicu na grudi, izmlazanje počinje brzim pritiskanjem, a onda se vremenom broj pritisaka ručice usporava, a intervali između dva pritiska ručice postaju duži.

Istraživanja su pokazala da beba dok sisa napravi vakuum i vuče pod pritiskom od 0,29 bara, i taj pritisak u proseku traje jedan sekund. Većina dobrih pumpica za izmlazanje, bilo električnih bilo ručnih, podražava ovaj način ispumpavanja mleka.

Povezane vesti

Takođe je veoma važno da prilikom odabira ručne pumpice za izmlazanje odaberete onu čiji "trubasti" deo u potpunosti odgovara vašim grudima.

Stručnjaci kažu da do oštećenja bradavice može doći u početnoj fazi. Do oštećenja najčešće dolazi ako je bradavica predugo pod vakuumom, umesto da prvi potezi budu u kraćim, ali češćim intervalima.

  Foto: Shutterstock

Važno je napomenuti da nisu sve grudi iste i da neke žene mogu da tolerišu veći pritisak, tako da je savet da majke pažljivo posmatraju kako njihovo telo reaguje. Ono što je važno, ukoliko dođe do oštećenja, bradavice mogu da se izleče, a brzina oporavka zavisi od različitih faktora kao što su genetika i koliko je veliko oštećenje bilo. 

Povezane vesti

Na kraju, bez obzira na to da li bebu dojite, da li mleko izmlazate ili vašem detetu dajete mlečnu formulu, grudi će vam se nakon trudnoće svakako u određenoj meri promeniti. Tim promenama doprinosi starenje koje čini da se sve menja, počevši od mozga žene, pa sve do grudi. 

Stručnjaci kažu da je veći razlog za zabrinutost to ako vam se telo nakon trudnoće i dojenje ne promeni.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica