Kada deca odrastu, stvari su mnogo drugačije – ona umeju da zatraže zagrljaj kada im treba, ali i da "između redova" tj. iz vaših dela shvate koliko ih volite.

Kada je reč o bebama, postoji deset stvari koje možete da uradite, a za koje je naučno dokazano da pomažu ovako maloj deci da se osete voljeno, srećno i umirno, a usput i dobro utiču na bebin mozak, razvoj govora, kvalitet međuljudskih odnosa kada odraste, zadovoljstvo životom... Za sve to se osnova postavlja već u prvim mesecima, a evo šta tada treba da radite.

1. Pričajte bebi

Istraživanja su pokazala da novorođenčad preferiraju glas svoje majke u odnosu na druge glasove. Takođe, više im prija kada vaš govor zvuči srećno, nego kada govorite neutralno, ali i kada govorite lingvistički pojednostavljeno i višim tonom, izraženom intonacijom.

2. Uspostavite kontakt očima

Upostavljajte kontakt očima sa svojom bebom, to joj pomaže da se oseća srećnije, mirnije, a takođe i da se poveže sa vama. Istraživanja su pokazala da kontakt očima sa majkom kod beba snižava stres, a takođe i stimuliše njihov mozak.

3. Mazite je i grlite

Sa maženjem bebe i zagrljajima ne možete da pogrešite – one se tada osećaju voljeno, manje su pod stresom, a istraživanja pokazuju da to utiče čak i na njihovu DNK, prenosi psychologytoday.com.

Takođe, fizički kontakt sa majkom pomaže i kasnijoj izgradi socijalnih kontakata, kao i prosocijalnom ponašanju.

4. Uskladite se

Ovo je ključno za izgradnju bliskog odnosa sa detetom, a podrazumeva zapravo vašu svest o odgovaraju na dečje potrebe za toplotom, hranom, snom, bezbednošću i ljubavlju.

Sve to podrazumeva da pratite prirodni ritam svog deteta, da pratite kako ono reaguje, kako se oseća, da održavate rutinu koja je u skladu sa potrebama bebe. Naučnici kažu da zdravo usklađivanje utiče na regije mozga zadužene za socijalne, kognitivne i emocionalne funkcije.

5. Igrajte se

Kombinacija slobodne, nezavisne igre (bez prekidanja) i interaktivne igre (poput igre skrivanja) pomaže deci da zdravo rastu. Ukoliko se igrate sa svojom bebom, znajte da to doprinosi pozitivnim promenama u oksitocinskom sistemu i DNK.

6. Osmehnite joj se

Kada se nasmejete svojoj bebi, verovatno ćete primetiti da će i ona uzvratiti vama, još većim osmehom, tako da je sasvim jasno koliko mamin osmeh pozitivno utiče na bebu.

Inače, već sa četiri meseca bebe se smeše svojoj mami sa jednim ciljem – da je navedu da im uzvrati.

7. Pevajte joj ili puštajte muziku

Pevanje ili puštanje nekih veselih pesmica bebi dobro utiče na njeno raspoloženje, ali i na razvoj govora. Za muziku se često kaže da je "jezik emocija", zato što može da probudi različite emocije ili da pomogne u regulaciji emocija.

8. Čitajte joj

Istraživanja su pokazala da bebe osećaju toplinu kada im roditelji čitaju, a to je takođe dobro i za mame i tate jer im snižava stres.

9. Održavajte rutinu

Porodične rutine i rituali povezuju se sa dobrim zdravljem mališana, njihovim akademskim dostignućima i jačim porodičnim vezama.

Takođe, predvidljivost rutina pomaže bebama u samoregulaciji, konzistenciji, ali i osećaju da znaju šta da očekuju svakog dana.

10. Budite smireni i nasmejani

Deca "upijaju" stres od orditelja, kao i anksioznost, ali i radost. Prosto, bebe su osetljive na emocionalno stanje svojih roditelja, a pozitivne emocije kod dojenčadi povezane su sa većim zadovoljstvom životom u odraslom dobu i uspehom u obrazovanju. Dakle, namerne, pozitivne interakcije sa bebama imaju trajne pozitivne efekte.

BONUS VIDEO:

Kako umiriti bebu TikTok/kydkyronashville

(Yumama/N. Z.)