Menjanje pelena noću je česta dilema roditelja, posebno u slučaju ako beba spava - da li treba da je probudite, šta ako prespava noć bez menjanja i da li to da radite pre ili posle jela. Svaka beba je jedinstvena i njihova učestalost mokrih i prljavih pelena može da varira. Međutim, generalno, najbolje je uzeti u obzir uzrast vaše bebe da biste pronašli najbolji odgovor na ovo pitanje.

Tek rođene bebe

Tokom prve nedelje ili dve nakon rođenja, novopečeni roditelji najviše snage ulažu u promenu pelena i praćenju koliko su mokre i koliko stolica ima. Pošto novorođenče često jede, njihov raspored mokrenja i kakenja će se takođe često javljati tokom dana i noći. Zbog toga se preporučuje obično da bebi menjate pelene posle svakog hranjenja, kao i između obroka, ali ovo pravilo važi tokom dana.

Da biste sačuvali svoj noćni san, promene pelena treba da budu u skladu sa buđenjem vaše bebe tokom hranjenja. Ako imate sreće da duže spava nemojte da je budite zbog promene pelena. Ukoliko se beba budi da jede, onda je najbolje pelenu da promenite pre obroka, kako bi je mleko ponovo smirilo i uspavalo. Prilikom presvlačenja da ne biste razbudili bebu, držite prigušena svetla i nemojte ništa da joj pričate. Bez obzira na uzrast, svaki put kada ima stolicu, obavezno joj promenite pelenu!

Beba, mama, vežbe, pelene
Shutterstock Beba i mama se igraju

3-6 meseci starosti

Kada bebe prođu period novorođenčeta, veća je verovatnoća da će početi da spavaju duže i doslednije, što bi trebalo da znači manja potreba za presvlačenjem tokom noći. Promene u ritmu hranjenja, zajedno sa dužim periodima spavanja, imaju tendenciju da utiču na "pune" pelene vaše bebe, što znači da će manjim unosom hrane imati manju potrebu da mokri, a veću nuždu će polako u potpunosti da izbaci. Međutim, bolest i prekretnice u razvoju mogu da budu izuzetak, ali to je samo faza koja brzo prođe.

Starije bebe i spavanje tokom noći

Sada možete da se u potpunosti opustite, kvalitetna pelena koja dobro apsorbuje i masna krema koja je štiti od osipa, biće sasvim dovoljne da vaše dete prespava noć beć bojazni da će iritacija ili peckanje da mu naprave problem. A tada ni vama više od umora i iscrpljenosti neće pasti napamet da budite dete zbog nečega. Mirno spavajte do trenutka kada dete ne počne da skida pelene, a onda kreće sve ispočetka.

(Yumama)