Otpuštanje iz porodilišta u kasnu jesen ili zimu donosi niz pitanja - Šta obući da se beba ne smrzne, ne pregreje, da udobno putuje u autosedištu nosiljci? Kako se svega setiti i ništa ne zaboraviti? 

Misli o danu otpuštanja iz bolnice sa novom osobom su uvek uzbudljive. Mama želi da uvede bebu u novi svet i da je okruži toplinom. Ovo poslednje je posebno važno ako se izlazak iz porodilišta odvija u hladno doba godine.

Počnite da birate stvari za prvi susret vašeg deteta sa voljenima. Nije bitno da li se radi o kupovini ili sortiranju miraza od rođaka, glavna stvar je da se mudro pripremite.

Spisak stvari za majku i bebu
Ne želite da trošite previše na odeću i dodatke koje će vaše dete prerasti za nekoliko meseci. Zadatak: izaberite svaki element uzimajući u obzir vremenske prilike, sa rezervom, mogućnošću kombinovanja i upotrebe u budućnosti.

Spisak stvari za novorođenče za zimu:

  • pelene
  • osnovni sloj donjeg veša (čarape, veš);
  • pamučni bodi duugih rukava, ili zeka odelce, ili bodi gornji deo sa donjim delom pamučnih pantalonica
  • tople čarape ili čizme
  • kapa
  • ćebence/dunjica/skafander
  • auto sedište nosiljka (za one koji planiraju da stignu kući automobilom)

Mama takođe treba unapred da se pobrine za odeću. Najbolje je da spakujete torbu za porodilište i zatražite da je donesu na dan kada izlaziote ili je ponesite kada se porađate. Kao i stvari za porodilište, stvari je bolje kupovati unapred, šest do osam nedelja pre očekivanog datuma porođaja.

Osnovni sloj: veličine, materijali, opcije kompleta
Nećemo stati na pelenama. Spakujte nekoliko komada zajedno sa ostatkom svojih stvari, ovo bi trebalo biti dovoljno da stignete kući.

U prošlosti su bebe bile umotane u pelene i ćebad. Ovo je dokazan, ali ne i jedini način da izolujete malog putnika. Danas roditelji najčešće odbijaju povijanje i preferiraju tople skafandere. Najvažnije je da odeća bude od prirodnih materijala, a i preporučuje se da birate malo veću garderobu kako bi bebi bilo udobnije.

Kada beba izlazi tokom zime iz porodilišta, pored osnovne garderobe, potrebno je pripremiti i "gornji sloj" odeće kako joj ne bi bilo hladno. Po pravilu, ovo je dunjica, mada savremeni roditelji danas biraju i vuneno ćebence ili gnezdo jastuk. Dunjica - sa izolacijom od flisa ili sa prirodnim krznom (ovčja koža). Vrlo brzo se upotrebi, bebi je ovako ušuškanoj udobno i toplo.

Skafander - Ima smisla odmah kupiti veći kako bi ga koristili i u narednim mesecima. Za tako male bebe koriste se skafanderi koji nemaju nogavice. Takođe, ne škodi da stavite ćebe od flisa u sedište automobila ili umotate bebu radi dodatne topline.

Ponašanje bebe će vam reći koliko joj je udobno u odeći koju ste odabrali. Ako mirno spava, to znači da mu je toplo i udobno. A kada pokaže očiglednu uznemirenost, dodirnite mu kožu ispod odeće: ako je mokra i vruća, trebalo bi da skinete jedan sloj odeće. Kada je koža suva i hladna, bolje je umotati bebu u ćebe.

Šta mama da obuče na izlasku iz porodilišta?

Možda razmišljate da ćete izaći u garderobi u kojoj ste došli, ali moguće je da će iz porodilišta dati suprugu odeću i on će je odneti kući. Zato, kako biste sprčili dodatni trud, unapred ponesite ono što ćete obući na izlasku. potreudite se da ponesete ono što vam je udobno, ali i u čemu se osećate lepo. Stomak neće nestati preko noći, i ne očekujte to od sebe. Obucite ono što vam je komotno i prija vam, od prirodnih materijala, kao i tople čizme, šal, kapu i jaknu ili kaput.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

"DŽIN BEBA ĆE PRAVO IZ PORODILIŠTA U ŠKOLU" Pavle se rodio sa 6,5 kila, iznenadio ceo Gornji Milanovac, doktora i rođenu majku Kurir TV