Nemojte da dozvolite sebi da upadnete u zamku upoređivanja (što vrlo lako može da vam se desi) i počnete da upoređujete svoje čedo sa drugim bebama. Naime, mnoge mame često postanu veoma zabrinute ako njihova beba ne dobije na težini svake nedelje onoliko koliko se očekuje. Zato je važno da zapamtite da je svaka beba osoba za sebe i da treba da gledate način na koji vaša beba dobija na težini i na koji raste. To je najvažnije od svega.

Šta, konkretno, određuje težinu?

Ima mnogo razloga zbog kojih će se težina vaše bebe razlikovati od težine svih ostalih beba.

1. Genetika

Vaša beba je nasledila gene od vas, i od svog oca, pa upravo

Zapamtite da je svaka beba osoba za sebe i da treba da gledate način na koji vaša beba dobija na težini i na koji raste

ti geni igraju veliku ulogu u određivanju njene težine i visine. Dvoje sitnih i mršavih ljudi najčešće mogu da očekuju da će imati sitnu bebu, manje telesne težine, dok će visoki, snažno građeni roditelji najverovatnije imati težu i višu bebu. Metabolizam vaše bebe (koji je isto tako određen rođenjem) će takođe odrediti hoće li vaša beba kada poraste moći da jede šta god poželi, a da se pritom ne udeblja, ili će morati da pazi šta jede.

2. Pol

Tablice rasta prema kojima se izračunava napredovanje deteta, razlikuju se za dečake i devojčice, jer i jedni i drugi dobijaju na težini na drugačiji način, i u drugačije vreme. Dečaci su najčešće teži i viši od devojčica istog uzrasta.

3. Rasa

Tablice rasta koje se kod nas upotrebljavaju, zasnivaju se na prosečnoj težini i visini beba bele rase. Ako je beba, na primer, azijske rase, ona će najverovatnije da bude manja i lakša od proseka beba bele rase, dok bebe crne rase naginju da budu duže i teže. Prema tome će se odvijati i njihov rast. PageBreak

Šta još može da utiče na rast?

Ako se vaša beba rodila u predviđenom terminu, ali male porođajne težine - što je, možda, posledica problema sa posteljicom, moguće je da bude vrlo zahtevna, pa da pohlepno jede prvih nekoliko nedelja, kako bi nadoknadila težinu koju je trebalo da dobije pre rođenja. U svakom slučaju, ako je biološki predviđeno da vaša beba bude veća, ona će vrlo brzo posle porođaja da dobija na težini i visini.

1. Temperament

Na težinu bebe takođe utiče i temperament. Da li vaša beba puzi unaokolo već sa šest meseci, ili je savršeno srećna ako samo sedi i igra se sa svojim igračkama, a već joj je deset meseci? Ako je vaša beba aktivna i mobilna, ona će da troši kalorije mnogo brže nego beba koja mirno sedi na jednom mestu. Ali, čim beba počne da hoda, najčešće nestanu svi tragovi onih slatkih "buhtlica" na nogama.

2. Bolesti

Ako je, kojim slučajem, u prvih nekoliko nedelja posle porođaja vaša beba bila bolesna, moguće je da usporeno dobija na težini, a katkad čak i da gubi na težini. Isto tako, ako vaše dete pati od nekih problema pri hranjenju - na primer, ima rascepljeno nepce, biće joj potrebna posebna briga i način ishrane.

Kako se odvija rast?

Najčešće se kao pravilo navodi da bi beba trebalo da udvostruči svoju porođajnu težinu sa šest meseci, a da je utrostruči sa godinu dana.

Najčešće se kao pravilo navodi da bi beba trebalo da udvostruči svoju porođajnu težinu sa šest meseci, a da je utrostruči sa godinu dana

To, možda, može da bude tačno za bebe koje su prosečne po težini i visini, ali za one koje su mnogo teže ili lakše, ne mora da bude tačno.

Malene bebe mogu da udvostruče svoju porođajnu težinu već u trećem mesecu, dok velikim i teškim bebama može da bude potrebno i više od godinu dana da utrostruče svoju težinu. Zato nije uputno govoriti majkama koliki se dobitak na težini nedeljno očekuje. Sve bebe su međusobno različite, pa treba gledati način na koji beba pojedinačno dobija na težini kroz nekoliko nedelja i meseci. Zatim to treba uporediti sa bebinom dužinom i obimom glave, i tek tada videti da li se beba razvija proporcionalno.

Snežana Damnjanović Mitić