Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta sve utiče na težinu bebe?

Jedna od najvažnijih roditeljskih briga je koliko često treba hranite bebu, kao i koliko će ona da dobija na težini...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Nemojte da dozvolite sebi da upadnete u zamku upoređivanja (što vrlo lako može da vam se desi) i počnete da upoređujete svoje čedo sa drugim bebama. Naime, mnoge mame često postanu veoma zabrinute ako njihova beba ne dobije na težini svake nedelje onoliko koliko se očekuje. Zato je važno da zapamtite da je svaka beba osoba za sebe i da treba da gledate način na koji vaša beba dobija na težini i na koji raste. To je najvažnije od svega.

Šta, konkretno, određuje težinu?

Ima mnogo razloga zbog kojih će se težina vaše bebe razlikovati od težine svih ostalih beba.

1. Genetika

Vaša beba je nasledila gene od vas, i od svog oca, pa upravo

Zapamtite da je svaka beba osoba za sebe i da treba da gledate način na koji vaša beba dobija na težini i na koji raste

ti geni igraju veliku ulogu u određivanju njene težine i visine. Dvoje sitnih i mršavih ljudi najčešće mogu da očekuju da će imati sitnu bebu, manje telesne težine, dok će visoki, snažno građeni roditelji najverovatnije imati težu i višu bebu. Metabolizam vaše bebe (koji je isto tako određen rođenjem) će takođe odrediti hoće li vaša beba kada poraste moći da jede šta god poželi, a da se pritom ne udeblja, ili će morati da pazi šta jede.

2. Pol

Tablice rasta prema kojima se izračunava napredovanje deteta, razlikuju se za dečake i devojčice, jer i jedni i drugi dobijaju na težini na drugačiji način, i u drugačije vreme. Dečaci su najčešće teži i viši od devojčica istog uzrasta.

3. Rasa

Tablice rasta koje se kod nas upotrebljavaju, zasnivaju se na prosečnoj težini i visini beba bele rase. Ako je beba, na primer, azijske rase, ona će najverovatnije da bude manja i lakša od proseka beba bele rase, dok bebe crne rase naginju da budu duže i teže. Prema tome će se odvijati i njihov rast.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica