Sutlijaš je odlična hrana za decu. Može da služi kao doručak, večera ili kao zdrav slatkiš, zavisno do doba u kom je dete.

Pored toga, ono što je takođe veoma važno jeste da je pirinač bezglutenska žitarica i da mogu da je jedu bebe već od 6. meseca. Za prve kašice sutlijaš kuvajte na vodi, a za decu stariju od godinu dana, kada uvedete kravlje mleko, možete da ga kuvate i na mleku i dobićete bolji ukus.

Takođe, sutlijaš možete kombinovati sa brojnim drugim namirnicama kao što su jabuke, banane, crveno voće, kakao, cimet, suvo grožđe... Isprobajte razne kombinacije i pronađite omiljenu za vaše dete, ali uvek vodite računa da su ti dodaci prilagođeni uzrastu i da ih je i ranije probalo.

Ono što treba da znate jeste i da se majčino mleko i adaptirano mleko ne kuvaju, pa ukoliko želite da detetu mlađem od godinu dana ponudite sutlijaš na mleku, možete ga skuvati malo gušće i razrediti adaptiranim ili majčinim mlekom koje je pripremljeno po uobičajenoj procedutri.

Pirinač, sutlijaš
Shutterstock Sutlijaš sa jabukom

Recept za bebi sutlijaš sa jabukom

Potrebno je:

  • 2 šake pirinča.
  • 0.5 l vode.
  • Jedna manja jabuka.

Priprema:

Oljuštite jabuku, iseckajte i skuvajte. Nakon toga skuvajte pirinač u drugoj posudi dok ne omekani potpuno. Sastavite kuvanu jabuku i pirinač i izblendajte ili izgnječite. Ukoliko je gusto, možete ga razrediti sa vodom u kojoj ste kuvali jabuku ili adaptiranim ili majčinim mlekom.

(Yumama)