Jedna od najvažnijih nutritivnih komponenti jabuke su dve vrste vlakana - rastvorna (pektin), i nerastvorna, koja normalizuju crevnu funkciju, prevenirajući opstipaciju (zatvor) i dijareju (proliv).Lako se pripremaju, lako vare, a pune su hranljivih materija.

Dobar su izvor vitamina A i C. Od minerala sadrže fosfor i gvožđe.Pomažu organizmu da eliminiše holesterol, a zbog sadržaja malenične kiseline potpomažu varenje veoma masne hrane.

Dobro se kombinuju sa drugim namirnicama: žitarice, banane i drugo voće, šargarepa, bundeva, pire od povrća, jogurt, piletina... i prvo su voće koje se uvodi na samom početku nemlečne ishrane. Ukoliko su pečene ili kuvane - sačuvaće veći deo hranljivih materija.

Jabuke sa pirinčem (pet meseci+)

Potrebno je:

  • tri šolje vode
  •  tri četvrtine šolje žutog pirinča
  • jedna zelena i jedna crvena jabuka
  • velika breskva
  •  šolja jogurta

Priprema: Staviti pirinač da se kuva deset minuta, dodati oljuštene, očišćene jabuke i breskvu, pomešati sa jogurtom.

kašica od banane i kinoe 1655898700
Shutterstock 

Puding od pirinča i jabuka (10 meseci+)

Potrebno je:

  •  pola šolje smeđeg pirinča
  •  dve šolje vode
  • osmina šolje mleka
  •  četvrtina šolje jabuka, isečenih i oljuštenih
  •  petina šolje suvog grožđa
  • osmina šolje smeđeg šećera (nije obavezno)
  • dve kašičice cimeta

Priprema: Sve sastojke staviti u šerpu, pa kuvati 30 minuta. Sipati mleko i kuvati još deset minuta.

Pečene jabuke

Oljuštiti jabuke i staviti ih u vatrostalnu činiju. Dodati kašičicu butera, preliti malom količinom vode, posuti cimetom, pa peći na 250 stepeni, tridesetak minuta.

(Yumama)