Trenuci u kojima majka doji svoju bebu su puni ljubavi, nežnosti i posebne, neraskidive veze. Međutim, nije retko da za majku to budu i trenuci bola, a to se najčešće očekuje kada beba dobije prve zubiće pa gricka sve oko sebe, pa i maminu bradavicu.

Mnoge mame se iznenade ovom situacijom i zapitaju se zašto to njihova beba odjednom radi. Nije retko da mame kažu da zbog toga što ih beba gricka odustaju od dojenja, što ipak ne bi trebalo da se dešava. Ali kako da se rešite ovog bola?

Ujedanje je prolazna faza i postoji mnogo načina da se efikasno izborite ako vam se to dogodi ili ako već postaje uobičajena stvar. Postoji više razloga zbog kojih bebe grizu, a ako ih razumete, lakše ćete i moći da dođete do rešenja.

Zašto bebe grizu tokom dojenja?

Postoji nekoliko uobičajenih razloga zbog kojih bebe grizu, a to može da bude:

  • Izbijanje zuba i osetljivost desni.
  • Dosadno im je i rasejani su tokom dojenja.
  • Pokušavaju da privuku pažnju.
  • Loše se osećaju zbog prehlade ili upale uha, što otežava pravilno gutanje i sisanje.
  • Preplavljenis u brzim protokom mleka.
  • Frustrirani su sporim protokom mleka.

Ponekad će bebe ujedati iz više razloga odjednom, na primer ako im izbijaju zubi i ako su prehlađeni. Ponekad ćete moći da otkrijete razlog, a ponekad ćete samo naslutiti.

U svakom slučaju, koji god razlog da je, postoji način da se izborite sa njim i da, što je najvažnije, sprečite bebu da nastavi sa ujedanjem.

Dojenje, mama, beba
Shutterstock Srećna mama doji bebu

Šta da radim ako me beba ujeda tokom dojenja?

Postoji nekoliko opcija koje mogu da vam pomognu.

Izbegnite dramatičnu reakciju

Iako bi vikanje ili vrištanje mogao da bude prvi instinkt kada vas beba ugrize, to nikako nije od pomoći u ovoj situaciji. Vaša beba se može uznemiriti i zbog toga vas još više grickati.

Smejanje takođe nije od pomoći jer vaša beba može uživati u toj reakciji i pokušati da je ponovo izazove. U svakom slučaju, pokušajte da ne reagujete uopšte, da na miran način kažete bebi da to nije u redu.

Nežno uklonite bebu sa dojke

Čim vas beba ugrize, nežno je uklonite sa dojke tako da shvati da ne može da nastavi sa dojenjem ako vas grize. Međutim, nemojte grubo da povučete svoju bebu od dojke jer to može da izazove oštećenje bradavica.

Umesto toga, stavite mali ili kažiprst u ugao bebinih usta, što će prekinuti vakum i omogućiti bebi da se odvoji od dojke. Takođe, možete da pokušate da privučete bebu blizu sebe, nakratko pritisnuvši njeno lice u dojku, što može zapušiti njen nos i usta i podstaći je da pusti bradavicu.

Mama, beba, porođaj, kontakt koža na kožu
Shutterstock Mama i beba

Ponudite alternativu

Ako vam se čini da je izbijanje zuba razlog toga što vas beba grize, ponudite joj glodalicu ili neku drugu mekanu igračku za grickanje kako bi umirila desni. To je način da je naučiš da ne koristi tvoje grudi kao glodalicu za zube.

(Yumama)