Pre nego što izbiju mlečni zubi, vaša beba može da razvije male izbočine na liniji desni. Ovi čvorići su prilično česti kod novorođenčadi, a poznati su kao Epštajn biseri.

Kada vaša beba plače ili zeva, možete da primetite sitne ciste duž njihovih desni ili na nepcima. Može da vam deluje kao da vašem novorođenčetu već izbijaju zubi, ali ove benigne izbočine su zapravo vrsta gingvinalnih cista poznatih kao Epštajn biseri.

Veoma su česti, a češće se javljaju kod beba čije su majke imale višestruku trudnoću, prešle su termin porođaja ili su rađale decu sa većom porođajnom težinom.

Simptomi Epštajn bisera

Epštajn biseri se pojavljuju kao male izbočine duž desni ili nepca bebe. Oni su obično:

  • Beli ili žuti.
  • Veličine od 1 do 3 milimetra.
  • Čvrsti na dodir.

Ne izazivaju nikakve simptome i nisu bolni za vašu bebu.

Kako izgledaju Epštajn biseri?

Njihov izgled može da varira od bebe do bebe. Često izgledaju kao milije ili kao male bele kvržice koje mogu da se razviju na koži vašeg novorođenčeta, posebno oko nosa, brade ili obraza.

Epštajn biseri se takođe mogu pojaviti i kao izolovane izbočine ili male grupe od nekoliko cista duž desni ili bebinog nepca.

Epštein biseri, beba, plač
Shutterstock Epštein biseri na bebinim nepcima

Da li je potrebno lečenje ovih promena?

Za Epštajn bisere nije potreban tretman. Uglavnom nestaju u roku od nekoliko dana i često ih trenje o bradavice tokom dojenja ili pijenje iz flašice podstaknu da brže nestanu.

Međutim, u nekim slučajevima može da prođe i do nekoliko meseci dok ne nestanu. Ono što je važno jeste da ne pokušavate da ih razbijete jer to može da omogući bakterijama da uđu u krvotok i da dovedu do nepotrebne iritacije, upale ili infekcije.

(Yumama)