Aleksandra Vasković, supruga Bojana iz grupe 'Lexington' koja je u novembru rodila njihovo treće dete, oglasila se na društvenim mrežama i dala divne savete svim budućim i sadašnjim majkama beba.

Ona se osvrnula na dojenje i otkrila da je njoj i njenoj trećoj sreći to išlo jednostavno i glatko od samog početka, a evo šta im je pomoglo.

"Koliko god da je bilo izazova od njenog rođenja, ono što je teklo glatko od samog početka verovali ili ne bilo je uspostavljanje laktacije i dojenje. Laktaciju sam uspostavila već u porodilištu, ona je prihvatila dojenje u bolnici pre operacije, i nastavila da sisa i nakon izlaska sa intenzivne nege. I meni je bilo neverovatno s obzirom šta je sve prošla, ali očigledno je da u prirodu nemamo razloga da sumnjamo.
Verujem da mogu da zahvalim i iskustvu i edukaciji, jer mi je to pomoglo da istrajem u nameri da dojim, a u nastavku delim sa vama korake koji se nadam da će vam biti od pomoći na putu do uspešnog dojenja, jer je zaista moguće", napisala je Aleksandra.

Ona je zatim sa svojim pratiocima podelila par vrednih saveta za buduće majke:

"Na samom početku, pogotovo ukoliko ste se prvi put porodili, osnovna edukacija je zaista neophodna,kako bi se upoznali sa fiziologijom laktacije, ali i razbili sve mitove koji o dojenju vladaju. Potražite relevantne izvore, ne časopise ili savete od komšinice", napisala je Aleksandra pa dodala:

"Vrlo važna stvar, je da bez trunke griže savesti, uklonite iz vašeg okruženja sve savetodavce i suflere, koji vas čine da se osećate uplašeno, nesigurno, i da niste sposobni da dojite svoju bebu. Uspostavljanje laktacije za novopečenu mamu je dovoljno izazovno, ne treba vam niko ko vam podstiče nesigurnost i sumnju u sebe."

Ova iskusna majka, ali i  specijalista ginekologije i akušerstva, otkrila je i da je okruženje veoma bitna stvar kada je dojenje u pitanju. Ona je dala nekoliko saveta koji će vam pomoći da napravite udobnu oazu u kojoj ćete se i vi i beba osećati udobno i ušuškano:

  • Nadjite mesto i kutak u stanu gde se osećate smireno i udobno, i dajte sebi i bebi vremena da se upoznate i povežete. Bilo bi lepo i da je partner pored vas.
  • Odaberite položaj koji vam je najudobniji, smestite se lepo,približite sebi vodu jer se često desi da čim beba počne da sisa, javlja se osećaj žedji.
  • Pratite da li je beba dobro 'uhvatila' bradavicu, i da je ne 'žvaće' već da je napravila vakum i da čujete kako guta.
  • Dojite na bebin zahtev jer samo tako ćete najbolje uspostaviti ciklus ponude i potražnje. Zapamtite, najbolji stimulus za produkciju mleka je beba koja sisa. Ukoliko dojite na zahtev ( a ne u tačno odredjeno vreme) stvaraće se onoliko mleka koliko je bebi potrebno.
  • Ukoliko iz bilo kog razloga beba nije pored vas moguće je održati laktaciju imitiranjem bebine potražnje, redovnim izmlazanjem pimpicom ( ručnom ili električnom) na svaka 3 sata.
  • Ne prebacujte bebu sa dojke na dojku dok ne završi podoj na jednoj dojci jer će na taj način posisati i ugljene hidrate i proteine i masti koje se u različitim etapama stvaraju.
  • Na samom početku će se manje mleka stvarati jer su bebine potrebe manje, pa će i podoji biti češći. U prilog tome ide i bolje varenje majčinog mleka u odnosu na formulu.
  • Dokle god beba mirno spava između podoja, lepo piški i ima stolice zlatno žute boje budite sigurni da nije gladna.
  • Jedan od znakova da je beba uzela i 'masno' ili 'zadnje' mleko je prisustvo zraca u stolici veličine zrna prosa.
  • Bolne bradavice možete negovati linolinom i što češće ih stavljati na vazduh (ne pokrivati brushalterom) jer će tako najpre očvrsnuti.
  • Prepunjene i bolne grudi rasteretite izmlazanjem tek toliko da ih rasteretite, ali ne izmlazajte se previše, da ne stimulišete hiperprodukciju. To će prevenirati pojavu mastitisa. Nisam pobornik ručnog izmlazivanja ma koliko postoje seste koje ga i dalje preporučuju.
  • Budite strpljive i smirene i verujte da se upornošću sve može postići.

(Yumama)