Svaki roditelj s pravom strepi da se njegovo dete ne zagrcne ili počne da se guši progutanim komadićem hrane ili sitnim delovima igračaka.Da biste sprečili na vreme da dođe do ovih potencijalno životno opasnih nezgoda, medicinska sestra Sara istakla je četiri najvažnijih stvari kako roditelji mogu da spreče gušenje kod dece.

Secite hranu na odgovarajuće komadiće

Kako objašnjava Sara, seckanje hrane na oblike koji odgovaraju razvoju deteta ključno je za sprečavanje gušenja. Namirnice poput grožđa, viršli i čeri paradajz oblika su koji se vrlo lako mogu zaglavit u dušnik i blokirati disajne puteve. Roditelji mogu seckanjem hrane na odgovarajuće komade da spreče gušenje. Isto tako, dodaje i kako je određenu hranu poput kokica, orašastih plodova i tvrdih bombona najbolje u potpunosti izbjegavati posebno kada su deca jako mala.

Učite dete da sedi kad jede

Trčanje i skakutanje po sobi tokom jela predstavlja veliku opasnost od gušenja, upozorava medicinska sestra. Zato apeluje na roditelje da uče dete da mirno sedi tokom obroka kako ne bi došlo do zagrcavanja hranom, jer mogu slučajno da je nezgodno "usisaju" u dušnik ako nisu mirni.

gušenje-hrana.jpg
Shutterstock Dete se zagrcnulo od komada hrane

Uvek budite pokraj deteta kad jede

Iako je mnogim roditeljima kad dete jede idealna prilika da obave stvari u kući koje inače ne mogu, medicinska sestra upozorava da nikad ne bismo smeli u tim trenucima da napuštamo dete, jer i ukoliko se zagrcne možemo mnogo brže da reagujemo. Naime, kada dete počne da se guši, to ne možemo čuti pa je vaša odsutnost dodatno alarmantna pojava i nikako se ne preporučuje.

Sakrite ili zaštitite potencijalno opasne stvari  u kući od deteta

Bez obzira na to je li reč o baterijama, dugmićima, sitnim igračkama ili lekovima, uvek vodite računa o tome da sklonite od deteta sve stvari koje bi mogle da dovedu do gušenja. Naime, deca su vrlo znatiželjna pa je, upozorava Sara, dovoljno samo nekoliko sekundi da se domognu nečega što je za njih jako opasno.

(Yumama)