Tokom trudnoće vaša beba u stomaku ne diše svojim plućima. Ona se dugo razvijaju, a tek po rođenju, beba napravi prvi udah koji isprati jakim plačom, i tada počnu da funkcionišu. Ali kako onda beba diše dok je u stomaku?

Tokom trudnoće, fetus razmenu gasova vrši kroz placentu, pošto su njegova pluća puna tečnosti dok je u materici. Placenta ili posteljica je osnovni organ u trudnoći jer predstavlja vitalnu vezu bebe sa majkom. Njena glavna uloga je da deluje kao 'fetalna pluća', tačnije da bebi obezbedi kiseonik kroz krv.

Pupčana vrpca koja povezuje posteljicu i bebu služi da prenosi krv, a da ukloni ugljen-dioksid. Pupčana vrpca se sastoji od velike vene i dve manje arterije: vena je odgovorna za nošenje krvi bogate kiseonikom od majke do bebe, a arterija prenosi krv osiromašenu kiseonikom i druge otpadne materije u krv od bebe do majke.

Kada bebina pluća sazrevaju?

Plućni surfaktant je supstanca koja se nalazi u plućima i od velike važnosti je pri prvom udahu nakon rođenja. On pomaže da se smanji pritisak koji beba mora da izvrši da otvori alveole i da one uvek ostanu otvorene i ne zatvaraju se prilikom izbacivanja vazduha u svakom dahu.

Ova supstanca je prisutna u fetusu do 34. nedelje, a ukoliko postoji rizik od prevremenog porođaja, lekari će mami dati injekciju kortikosteroida koji će plućima pomoći da sazre. U 34. nedelji, pluća se još uvek razvijaju i njihov volumen je 47 odsto.

Iz tog razloga, bebe rođene između 34. i 36. nedelje mogu da imaju respiratorne probleme zbog nezrelih pluća.

Ultrazvuk, trudnoća
Shutterstock Trudnica drži sliku sa ultrazvuka

Kako i kada beba počinje da diše samostalno?

Tokom prirodnog porođaja, pritisak koji pretrpi bebin grudni koš dok prolazi kroz porođajni kanal pomaže mu da eliminiše plućnu tečnost, sluz i amnionsku tečnosti, što olakšava prvi dah.

Međutim, ako se beba rodi carskim rezom, moguće je da će da ima veće poteškoće sa disanjem, jer nije došlo do pritiska na grudni koš usled prolaska kroz porođajni kanal. Biće potrebno nekoliko sati da se sva amnionska tečnost u plućima potpuno ukloni, tako da je veća verovatnoća da će beba rođena carskim rezom kijati, kašljati ili delovati kao da se guši nakon porođaja.

Ako se pupčana vrpca ne preseče odmah po rođenju, ona će obezbediti kiseonik još pet do deset minuta, i na taj način omogućiti novorođenčetu da mirno i opušteno otkriva spoljašnji svet.

Kada se pupčana vrpca preseče, sudovi su zapečaćeni i beba je spremna da samostalno diše.

Prevremeni porođaj
Shutterstock Prvi plač bebe

(Yumama/bebesymas)