Tokom prvih nekoliko meseci beba veći deo vremena provodi na leđima, tako da nije redak slučaj da kada ih stavite prvi put na stomak često burno reaguju. Iako je sasvim normalno da ne forsirate boravak na stomaku ukoliko je beba razdražljiva i plače, to ne znači da od tog položaja treba da odustanete.

Vreme na stomaku je jako važno pre svega zbog jačanja mišića glave, leđa i vrata, kao i za pokretljivost. Što je od ključne važnosti kasnije za prevrtanje, puzanje, sedenje i hodanje. Pedijatri smatraju da je ovo jedna od važnijih stvari za pravilan razvoj bebe i treba da bude sastavni deo njene dnevne rutine.

Ukoliko spadate u grupu roditelja koji se muče da zadrže bebu na stomaku, evo nekoliko korisnih saveta kako to da učinite bez negodovanja i drame.

Zašto neke bebe ne vole da provedu vreme na stomaku?

Sa obzirom da je vreme na stomaku vežbanje i zahteva napor, bebe će pokazati otpor. Zato je važno da budete pre svega uporni i da postepeno povećavate vreme. Sigurno ćete primetiti svaki dan da se nervoza umanjuje i da beba sve više počinje da uživa u ovom položaju, posebno zbog veće interakcije sa vama.

držanje bebe.jpg
Shutterstock Držanje bebe

Ako i uprkos vašim naporima, beba i dalje ne želi da bude na stomaku, postoje druge stvari pomoću kojih ćete podstići okretanje i držanje glave podignuto.

  • Probajte različite položaje držanja bebe - ako okrenete bebu od sebe i držite je na bok kao fudbalsku loptu ili ako je držite da joj stomak bude duž vaše podlaktice, uspećete da je stimulišete za veće pokrete glave.
  • Uključite igru - najbolji način je da postavite urolan pešlir ispod ruke bebe time ćete je motivisati da se više uzdiže grudnima. Takođe,pokušajte da bebu stavute u krilo, stomakom na dole i pažljivo podižite jednu nogu više od druge, refleksno će krenuti da diže glavu.
  • Neka aktivnosti na stomaku budu tokom dnevne nege - na primer nakon kupanja, osušite bebu peškirom i okrenite je na stomak i masirajte dok je u ovom položaju. Nakon promene pelene okrenite je na stomak da se malo igra pre nego što joj stavite novu.

(Yumama)