Voće i povrće su prve namirnice koje se uvode u bebinu ishranu paralelno sa žitaricama već oko šestog meseca života. Voće ima bitnu ulogu u ishrani jer se preko njega u organizam unose vitamini, minerali, voda (80-95%), ugljeni hidrati (10-15%), manja količina proteina i masti, kao i voćne kiseline i enzimi.

Koje voće dati bebi i kada?

Iako postoje jasne smernice koje voće se prvo uvodi, treba uvek pristupiti sa rezrevom posebno zbog moguće pojave alergije, zato se na primer bobičasto i citrusno uvodi poslednje, Takođe, ako je jedan roditelj alergičan na neko voće, najbolje je da sačekate sa uvođenjem ili da se konsultujete sa pedijatrom.

Uvođenje voća po mesecima:

  • Od 6. meseca: uvode se jabuka, kruška, kajsija, breskva, šljiva, banana;
  • Od 9. meseca: uvode se višnja i trešnja;
  • Od 10. meseca: uvodi se smokva;
  • Od 12. meseca: uvode se malina, jagoda, kupina, borovnica, grožđe, lubenica, dinja, ribizla, dunja;
  • Od 13. meseca (sa navršenih godinu dana) uvode se: citrusi (limun, pomorandža, mandarina, grejpfrut, pomelo), kivi, nar i ananas;
  • Od 36. meseca (3 godine): jezgrasto voće (badem, orah, lešnik, indijski orah).
mleko-voće-hrana.jpg
Shutterstock voće

Saveti kod uvođenja voća u ishranu

Prvo voće se unosi u vidu finih kašica, dakle u kašastom obliku i to kao samostalna namirnica (ne mešati kašice od više namirnica, naročito ne one koje još nisu uvedene u ishranu bebe). U prvim mesecima voće treba da se termički obradi, odnoso da se kuva ili peče, kasnije može da se daje kao sveža namirnica, jer je tako omogućena najbolja resorpcija svih nutrijenata.

Termička priprema (uglavnom u početnim mesecima nemlečne ishrane) ne podrazumeva preterano kuvanje ili pečenje, jer se tako gube nutritivna svojstva voća. Može se kuvati i na pari, tako se nutritivno gledano najbolje očuva. Dovoljno je da beba jednom dnevno uzima kašicu od nekog voća (npr. jabuka) i još 2-4 puta narednih dana kako bi se ustanovilo da li je alergična. Bebi se prvo daje mala količina, a sledećih puta sve više.

Beba, hrana, mama, hranjenje
Shutterstock Mama hrani bebu

Voće dodato u mleko i žitarice predstavlja kompletan obrok. Dobre su kombinacije banana-mleko, breskva-mleko, kajsija-mleko. Sjajne su kombinacije i sa povrćem, na primer jabuka i šargarepa, bundeva-batat, itd…

Sveže voće izmiksano, narendano ili iseckano se dodaje u 8. mesecu nakon nicanja prvih zuba, ali roditelj obavezno treba da nadgleda dete da ne dođe do gušenja. U istom mesecuvoće možete kombinovati i sa jogurtom.

(Yumama)