Većina pedijatra smatra da žumance može da se uvede sa oko 8 meseci. Međutim jaja, naročito belance je na samom vrhu liste alergena, zbog čega se zahteva dodatni oprez, posebno ako je neko u porodici već alergičan na ovu vrstu namirnice. Belance ne bi trebalo da se uvede u ishranu pre navršenih godinu dana.

Žumance je jako zdravo i njegova uloga u ishrani je ključna jer sadrži A, D i E, vitamin B12, holin, folnu kiselinu i vitamin B3 vitamine koji su kljčni za dečiji razvoj. Ukoliko nemate ideje u kom obliku da detetu date jaje, a uveli ste samo žumance, evo tri sjajna predloga:

Prženo žumance

Priprema:

Polomite nekoliko jaja i odvojite belanca od žumanca. Zagrejte maslinovo ulje ili puter u tiganju. Izmutite žumanca i dodajte ih u tiganj. Pržite ih dok ne počne da se menja boja i ne stvrdne se, zatim okrenite žumanca na drugu stranu i pržite dok ne budu gotova. Ukoliko želite da budete kreativni možee da koristite raližite modle za kolače i u njih sipate i pečete žumanca.

Jaja sa povrćem i pirinčem

Sastojci:

  • 1 ili 2 tvrdo kuvana žumanca
  • 100g kuvanog pirinča
  • 20g ispasiranog ili kuvanog povrća (šargarep,brokoli ili čak batat)

Priprema:

Pomešajte sve sastojke. Ukoliko je potrebno, dodatno ispasirajte do željene teksture. Zagrejte tiganj sa malo maslinovog ulja, polomite jaje i odvojite belance od žumanca. Pomešajte žumanca sa formulom, majčinim mlekom, sokom ili punomasnim mlekom i prebacite u tiganj. Pržite dok žumanca ne budu gotova.

omlet.jpg
Shutterstock Omlet

Omlet za bebe

Sastojci:

  • žumanca
  • kašica od povrća ili voća

Priprema:

Polomite nekoliko jaja i odvojite belance od žumanca. Zagrejte maslinovo ulje ili puter u tiganju. Pomešajte žumance sa formulom, majčinim mlekom, sokom ili pounomasnim mlekom i stavite u tiganj. Dodajte kašiku ispasiranog voća ili povrća po želji, dok mešate žumanca u tiganju. Pržite na srednjoj temperaturi, konstantno mešajući , dok se potpuno ne isprži.

(Yumama)