Jaju su zdrava i idealna namirnica za doručak. Deca ih vole posebno zato što mogu da se prave u raznim varijantama. Ukoliko niko iz porodice nije alergičan na jaja, beba može da počne da jede žumance sa navršenih 6 meseci, odmah po uvođenju mesa u ishranu. S obzirom da žumance sadrži puno gvožđa, jaja su jako korisna za sprečavanje malokrvnosti, sa kojom deca na ovom uzrastu često imaju problema.

Bebi se najpre daje jedna kašičica tvrdo kuvanog jajeta pomešana sa žitaricama i povrćem, da bi se količina postepeno povećavala, do celog žumanceta nedeljno. Nakon prvog rođendana, bebi se može davati i belance. Ako se pitate zašto su toliko zdrava, ovo su predosti zbog čega jaja treba da uvrstite u ishranu vaših mališana.

  • Jaja su puna proteina - proteini su važni na prvom mestu zato što obezbeđuju deci potrebnu energiju za njihove svakodnevne aktivnosti.
  • Dobar su izvor gvožđa - gvožđe je potrebno za održavanje zdravih krvnih zrnaca, podstiče rast deteta i pomaže snabdevanju kiseonikom svaki deo tela. Jaja u potpunosti zadovoljavaju potrebe deteta za gvožđem.
  • Jedenje jaja može pomoći u razvoju mozga deteta - jaja sadrže holin, koji pomaže deci u razvoju mozga. Holin pomaže u jačanju procesa učenja i pamćenja.
  • Pomažu u jačanju imuniteta - jaja sadrže selen i cink koji pomažu u jačanju imunološkog sistema deteta. Selen stvara slobodne radikale koji ubijaju štetne bakterije, a cink pomaže u održavanju dobrih ćelija koje se bore protiv mikroorganizama.
  • Odličan izvor vitamina - jaja sadrže vitamin A, D, K, E, kao i vitamin B6 i B12. Jaja takođe sadrže folat, riboflavin i niacin. Svi ovi vitamini na jedan ili drugi način pomažu u rastu deteta. Kao, vitamin D koji je dobar za snagu kostiju. Poznato je da je vitamin A dobar za oči, vitamin B6 za podsticanje razvoja mozga i B12 za smanjenje anemije .
  • Bogat su izvor masti - jaja sadrže pravi balans zasićenih i nezasićenih masti, što ih zauzvrat čini savršenom hranom za decu. Jaja se mogu dati deci bez ikakvog rizika od gojaznosti, ali pokušajte da poslužite kuvana jaja umesto prženih.
  • Lako se vare - pošto jaja sadrže pravi balans masti, pomažu u boljem varenju kod dece. Bolja probava je važna kod dece jer je njihov sistem još u fazi razvoja.
  • Utiiču na zdravlje očiju - jaja sadrže lutein i zeaksantin koji utiču na bolji vid, a takođe pomažu u zaštiti očiju od štetnih UV zraka.
Dete, jaje, kuvano jaje
Shutterstock Devojčica koja prvi put proba jaje

Prema savetu pedijatra dete do pet godina može da pojede 1-2 jaja dnevno, dok se bebama preporučuje da obroke sa jajima imaju dva puta nedeljno kao zamena mesa. U svakom slučaju ne treba da se preteruje sa ovom namirnicom, jer može pre svega da izazove probavne smetnje, a i rizik od povećanog holesterola.

Najzdravije je da detetu ponudite kuvano jaje, a najmanje se preporučuje da se daje živo jaje, zbog opasnosti od salmonele, odnosno bakterije koja izaziva jako opasnu infekciju sluznice creva i želuca.

(Yumama)