Osipi i promene na koži kod beba česta su briga roditelja posebno zato što je teško prepoznati da li je u pitanju neki zdravstveni problem ili nedostatak nege. Pošto su suva koža i ekcem najčešće pojave, evo kako najlakše možete da ih razlikujete.

U slučaju suve kože, površinska zaštitna barijera je oslabljena spoljnim faktorima kao što su zagađenje, jaki proizvodi za negu ili pranje odeće, hladno vreme. Sve navedeno utiče na isušivanje, perutanje i ispucalu kožu. 

Atopijski ekcem (atopijski dermatitis) je nešto potpuno drugačije. To je alergijsko stanje koje se primarno javlja kod beba i dece mlađe od pet godina. Kod ekcema, koža je strukturno suva što omogućava  alergenim supstancama u okruženju da prodru u kožu i izazovu intenzivno zapaljenje. Često ide uporedo sa drugim atopijskim stanjima poput astme i alergijskog rinitisa (polenska kijavica).

BEBA-ZIMA-KOŽA.jpg
Shutterstock Beba na hladnom

Kako da razlikujete ova dva stanja

  • U slučaju suve kože, možda ćete osetiti bockanje, peckanje ili blagi svrab.
  • U slučaju atopijskog ekcema, deca mogu da pate od izuzetno jakog svraba izazvanog suvoćom što utiče na kvalitet njihovog života i sna.
  • Ključna razlika između suve kože i atopijskog ekcema je mesto iritacije. Suva koža se može javiti bilo gde na licu ili telu, dok se atopijski ekcem obično sreće na licu i vlasištu kod beba i u kožnim naborima, preko laktova i iza kolena kod dece.
  • Ekcem je još kakrakterističan po tome što nestaje i vraća se nakon kratkog vremena.

(Yumama)