Nema roditelja koji nije prošao fazu neutešnog plača bebe. Svaki pokušaj umirenja izaziva još veću histeriju i tada vas najčešće uhvati panika da li bebi nešto fali. Da li ste čuli za izraz ljubičasti plač? Pojam na engleskom- purple crying osmilio je pedijatar Ronald Bar, koji je u želji da pomogne roditeljima sproveo na hiljade istraživanja o bebinom plaču.Tako je u razvoju bebe definisao fazu koja je propraćena gotovo histeričnim plačem, koji može čak da traje pet sati, da kažemo da je "neuništiv" dok iz nepoznatih razloga jednostavno sam od sebe ne prestane.

Ukolko se nađete u ovoj pazi, evo kako ćete znati da je bebu uhvatio "ljubičasti plač".

  • Razdoblje ljubičastog plača počinje u uzrastu od oko druge nedelje i nastavlja se do otprilike 3-4 meseca života. Iako sve bebe prolaze ovo razdoblje razvoja, neke su jednostavne neutešne i ničim ne možete da ih umirite.
  • Počinje u isto doba dana, bez razloga-beba je jedan deo dana raspoložena, normalno jede, spava, a kako se bliži kasnije popodne ili veče ulazi u fazu intenzivnog plakanja koje može u kontinuitetu da potraje i do 5 sati u komadu.
  • Beba ima bolne grimase i ljubičasta je u lice (otud i naziv ovog plača)-iako će prvo roditelji pomisliti da je ovakva vrsta plača karakteristična za grčeve, ne, oni uopšte ne moraju da budu razlog.
  • Opire se svakoj vrsti umirivanja-ova vrsta plača je u pravom smislu te reči neutešan, šta više svaki vid pokušaj umirenja može samo još da pogorša stvar.

Možda vam sve ovo zvuči jako frustrirajuće, ali reč je samo o fazi u razvoju koju jednostavno treba da pregurate i izdržite otprilike mesec dana koliko uglavnom traje.

(Yumama)