Povratak na posao posle porodiljskog odsustva veliki je stres za majke ali i velika dilema za one koje doje decu. Često se pitaju da li treba prekinuti sa dojenjem ili mogu da nađu neko rešenje kako bi nastavile na taj način da hrane svoje dete, a Marko Obradović, savetnik za dojenje predstavio je svoje rešenje koji će vam sigurno olakšati ove brige.

"Pre svega ovoj temi treba pristupiti bez neke presije jer sam početak rada ne mora da znači i prekid dojenja. Generalno kad se posmatra dužina dojenja moramo da stavimo granicu i da kažemo da ne postoje loše strane dojenja i da uopšte ne treba vremenski ograničiti period u kom će majka dojiti svoje dete. Dojenje treba da se nastavi sve dok je na obostrano zadovoljstvo i uživanje, i tako zaista treba stvari da se organizuju", rekao je Marko u emisiji "150 minuta" na televiziji Prva, a onda objasnio i na koji način majke koje se vraćaju na posao mogu da se organizuju i da nastave da doje svoju decu.

"Samosvesnost i svesnost da sledi povratak na posao zahteva određene modifikacije što se tiče svega u roditeljstvu, pa i dojenja, sve treba postepeno sprovoditi. Ako je već planiran povratak na posao i ako ste voljni i željni da nastavite sa dojenjem bitno je izvršiti neke pripreme mesec do mesec i po dana unapred. Pripremiti sebe i dete, smanjiti broj podoja i podoje u toku tok perioda u kom ćete odsustvovati od kuće kako bi se i vaš organizam sa nivoom hormona prilagodio tome. Dete prilagoditi tako što ćete taj period u kom biste inače dojili, a sada ćete biti na poslu, zamenili sa nekom igrom ili nemlečnim obrokom. Kada se stvari ovako postave onda sve teče mnogo laganije i prirodnije", rekao je Marko.

Marko Obradović
Printskrin TV PRVA Marko Obradović, savetnik za dojenje

(Yumama)