Dojenje je posebna povezanost između majke i deteta, a bez obzira da li si dojila nekoliko nedelja ili nekoliko godina, ponekad je teško pomiriti se sa završetkom tok puta.

Upravo ovo su trenuci za mnoge majke u kojima oseća eksploziju emocija. Zbog toga je važno da naumu imate ove savete:

Sasvim normalno je da osećaš tugu

Dojenje donosi toliko neverovatnih trenutaka - presatki zvuk tvoje bebice, mlečni pijani osmeh nakon obroka, velike oči koje zadovoljno gledaju u tebe,hvatanje za kosu dok bebica sisa, čak i slatki zvuci koje ispuštaju tokom hranjenja... To su zaista neprocenjivi trenuci i ponekad je teško prihvatiti da će im doći kraj. Nemoj da ti bude glupo ako se osećaš tužno i imaš potrebu da plačeš, isplači se. Tvoja beba odrasta i ponekad je teško da se sa tim pomirimo, ali i taj period će brzo proći i uživaćeš u mnoštvu drugih trenutaka sa svojim mališanom.

Dojenje
Shutterstock Dojenje

Normalno je i osećati olakšanje

Koliko god dojenje bilo lepo, nekada majke jedva čekaju da se vrate svojim uobičajenim rutinama. Nakon prestanka dojenja, možeš uživati u piću gde god da poželiš. Možeš ponovo kupiti odgovarajući grudnjak bez dodatnih briga. I možešjednostavno pozdraviti svoju novu slobodu. To znači da možeš odvojitiviše vremenaza sebe i odmaknuti se od svoje bebice, barem ponekad.

Može proći dosta vremena dok mleko ne prestane

Male količine mleka obično cure nedeljama, mesecima, ili čak i godinama kod žena koje su dojile. To mogu biti male žućkaste kapljice poput kolostruma, i to je sasvim normalno.

Dojenje
Shutterstock Dojenje

Tvoje grudi možda nikad više neće biti iste

Tvoje grudi se možda nikad više neće vratiti u period pre dojenja, ali one su podsetnik na sve one lepe trenutke koje ste proveli dojeći svoje dete. Sve mame bi trebale da budu ponosne na njih i ono što su uradile, bez obzira na njihov nov izgled.

Gotovo sve mame priznaju da je završetak dojenja mešavina osećanja: osećaj tuge sa jedne strane, i olakšanja sa druge strane. Bez obzira kako se osećaš na kraju ovog putovanja, upamti da te čeka još mnogo neverovatnih trenutaka u majčinstvu, i iako je jedan deo putovanja možda završen, sećanja će ostati zauvek!

(Yumama)