Pedijatri i nutricionisti su ove namirnice izdvojili kako najbolje za početak uvođenja čvrste hrane za bebe, zato što su pune esencijalnih hranljivih materija i uvećini slučajeva su se pokazale da ih bebe obožavaju. Pre uvođenja bilo koje namirnice posebno na početku, obavezno se konsultujte sa pedijatrom i pridžavajte se pravila od tri dana kako biste pratili alergijsku reakciju.

Ovo je 9 supernamirnica za bebu:

Avokado

Ovo voćno povrće je bogato nezasićenim mastima koje pomažu u jačanju razvoja mozga kod mališana. Dokazano je da je sastav masti avokada donekle sličan onom u majčinom mleku.Ovu namirnicu možete da kombinujete sa drugim voćem, ali možete da napravite savršen gvakamola sos za testenine.

Banana

Dobar je izvor kalijuma, takođe sadrži vitamin B6 i C, vlakna i magnezijum. Ovo voće možete izgnječiti i dati kao užinu, ali možete i kombinovati u raznim kašicama jer ga bebe prosto obožavaju.

Borovnica

Pune su antioksidansa. U sebi sadrži flavonoid koji pogoduje vidu, razvoju mozga pa čak i urinarnom traktu vaših beba. Ovo voće se savršeno kombinuje sa jogurtom, napravite idealni voćni jogurt za bebe ili čak hladan smuti.

Brokoli

Pun je folne kiseline i kalcijuma. Iako često bebe odbijaju ukus ovog povrća, savršeno se kombinuje sa šargarepom i batatom koji su slatkastog ukusa.

Grašak, beba, dete, kašica
Shutterstock Kašica za bebe od brokolija

Sočivo

Jedno od najjeftinijih namirnica, ali i najzdravijih, puna su nemasnih proteina i vlakana. Napravite čorbu od sočiva, šargarepe i spanaća. Savršen ručak za vašeg mališana.

Meso

Jako bitna namirnica, koja može da se konzumira već od 7.meseci, idelana je za gvožđe, odličan je izvor proteina i cinka. Važno je napomenuti da bebe lakše apsorbuju gvožđe iz mesa nego iz žitarica, još jedan razlog više da ga uvrstite u svaki ručak. Za početak je najidealnije da koristite piletinu i ćuretinu.

Suve šljive

Pored hranljivih materija, ova namirnica je najbolja ako vaša beba ima problem sa zatvorom, posebno kada prelazi na čvrstu hranu. Ako je kombinujete ujutru sa žitaricama pomoći ćete stomačiću vaše bebe.

Sladak krompir ili Batat

Jedna od omiljenih i najzdravijih prvih namirnica za bebe zato što je slatke teksture, prepun je beta karotena, vitamina C i minerala, računajući gvožđe i bakar. Ova namirnica je idelana da je "podvalite" u svaki obrok ukoliko pravite nešto što beba baš ne voli.

Jogurt

Bogat kalcijumom i vitaminom D, nephodni za zdrave kosti i zube. Prvi mlečni proizvod koji se daje bebama i jako pomaže u regulisanju dobrih bakterija u crevu. Obavezno bebi dajte jogurt od punomasnog mleka jer su im potrebne kalorije iz masti. Ova namirnica ima pregršt kombinacija i ide uz slano ali i slatko.

(Yumama)