Svaka beba ima refluks, u manjoj ili većoj meri. Normalna je pojava kod odojčadi do osmog, najviše desetog meseca života a fiziološka je pojava kod 50 odsto beba u prva dva meseca života. Smatra se da su bljuckanje i povraćanje normalna pojava ukoliko beba normalno napreduje i nema pratećih respiratornih smetnji ili upale donjeg dela jednjaka.

Uzroci refluksa

Najčešći uzrok je nepravilno funkcionisanje mišića koji se zove donji ezofagealni sfinkter koji se nalazi na spoju jednjaka i želuca. Taj mišić se otvara kako bi dete moglo da guta, podrigne i povrati, pa se odmah potom zatvara. Ako je taj mišić stalno ili povremeno opušten, hrana i želudačne kiseline mogu lako da se vrate nazad u jednjak i da izazove neprijatan osećaj.

Postoje mnogi razlozi zbog kojih taj mišić ne funkcioniše kako treba – kod male dece zbog nezrelosti mišića, a kod starijih uzroci povratka hrane u jednjak mogu biti prejedanje, alergije na određenu hranu, duvanski dim i boravak u zadimnjenoj prostoriji, začinjena hrana, uska odeća, savijanje posle obroka i mnogi drugi uzroci.

Beba, štucanje, podrigivanje
Shutterstock Beba

Podrigivanje kod beba sa izraženim refluksom

Ukoliko vaša beba ima izražen refluks, bitno je da znate da tapkanje u pokušaju da podstaknete podrigivanje može samo da pogorša refluks. Evo kako možete da im pomognete:

  • Stavite bebu na desno rame
  • Nagnite bebu na levu stranu
  • Neka njihove nogice budu naslonjene na sredinu vaših grudi

Kako ovaj položaj pomaže?

On će podstaći vazduh koji je zaglavljen iznad ezofagusa pomeri do stomaka, da se ventil otvori, vazduh podigne i izađe.

Pogledajte kako da olakšate podrigivanje bebi sa izraženim refluksom:

Podrigivanje bebe sa refluksom Instagram/babyetaluk

(Yumama)