Zbunjenost i strah većina novih roditelja oseti kada im beba prvi put dođe u kuću. I koliko god ste čitali knjiga i pokušavali da se pripremite za taj trenutak, većina stvari vas zatekne nespremnim. Zato je svako iskustvo mama od velike koristi da se upoznate sa najčešćim problemima i mogućim rešenjima. Upravo je jedna mama podelila svojih 5 grešaka sa novorođenčetom, uz napomenu da su to bile stvari o kojima nije imala pojma, a niko joj nije rekao. 

"Delim da bih, nadam se, pomogla još jednoj mami koja je prvi put poput mene! Podelite ovu objavu sa prijateljem koji ima novorođenče ili ga uskoro očekuje", rekla je mama Tejlor.

Ovo su moguća rešenja za greške koje se često u početku prave:

1. Predugo čekate da uspavate bebu

Rešenje: Prozori buđenja tek rođene bebe su veoma mali u proseku oko 30-60 minuta. Nemojte mislite da novorođenče treba da držite duže budnim preko dana da bi bolje noću spavalo, pridržavajte se pravila budnih prozora.

2. Imati previše stvari u krevetiću

Rešenje: Nemojte stavljati plišane igračkice, niti jastuke i pokrivače jer može biti jako opasno, povećava se rizik od SIDS-a. Vaša beba treba da leži na ravnoj podlozi bez ičega oko nje. Ništa drugo! Trebalo bi da bude dosadno!

3. Prviše oblačite dete pred spavanje

Rešenje: Imate strah da bebi ne bude hladno, ali veći problem može da bude ako je detetu prevruće od previše garderobice koje ima na sebi, to je ujedno i čest uzrok plača noću. Sve što je potrebno vašem za spavanje je pamučni bodić ili pamučni zeka. To je sasvim dovoljno da se beba ne pregreje.

4. Imate problem da beba ne razlikuje noć od dana

Rešenje:Stvorite atmosferu da joj pomognete da razlikuje doba dana. Kada je beba budna tokom dana otvorite prozore / izađite napolje, razgovarajte normalnim glasom. Tokom noći držite ugašena ili prigušena svetla, pričajte tihim glasom, nakon hranjenja podignite bebu da podrigne, a zatim legnite da spavate.

5. Mislite da je prerano da bebu stavljate na stomak

Rešenje: Što ranije to bolje!!! Počnite da vežbate okretanje na stomak od početka. Čak 2-3 minuta je dobro! Ovo može biti na vašim grudima ili na podu. Važno je da beba ukoliko nema nekih problema odmah jače vrat.

Iako je svaka beba za sebe, ovo su neke najčešće nedomice roditelja. Poslušajte savet nekog ko je kroz to prošao, možda vam bude od velike koristi.

(Yumama)