Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ČESTO SISA, BUDI SE NOĆU, ODMIČE SE OD DOJKE: 7 zabluda zbog kojih mame najčešće odustaju od dojenja, a ne treba

Autor Radmila Ilić

Majčino mleko je najbolje za bebu, ali mnoge žene u ovim situacijama odustaju od dojenja, iako ne bi trebalo.

 Dojenje Izvor: Shutterstock

Svako dete je drugačije, pa je i hranjenje jedinstveno za svakog. Ono što je sigurno i zajedničko za sve jeste da je majčino mleko idealan izbor. Isključivo dojenom detetu nema potrebe dodavati nikakvu tečnost, pa ni vodu. Međutim, majke su često u nedoumici kada je iskustvo sa dojenjem u pitanju, pa neretko dolaze u situaciju da prekinu dojenje jer smatraju da nemaju dovoljno mleka ili da njihova hrana nije dovoljno kvalitetna.

Možda će vas zanimati

Ovo su sedam čestih zabluda zbog kojih majke prekidaju dojenje:

1. Dojke su se ispraznile

Punoća dojki nije pravi pokazatelj količine majčinog mleka koje je dete posisalo. Ova situacija se može promeniti i kroz nekoliko sati. Često žene koje učestalo i pravilno stavljaju decu na grudi i ne osete punoću u dojkama. Međutim, telo nekada proizvede više nego što je detetu potrebno, pa osetite nabrekle grudi. Ni u jednoj od tih situacija ne možemo biti sigurni da je dete popilo dovoljno mleka, ako nam je samo punoća grudi pokazatelj.

 dojenje rak_1972645970
Dojenje
Izvor: Shutterstock

2. Dete se noću često budi

Spavanje deteta celu noć nije pravi pokazatelj da je unela dovoljnu količinu mleka. Naprotiv, ako dete staro samo 10 dana spava celu noć, najčešće je u pitanju to da nije dovoljno jelo. Poznate su i situacije da dete koje previše spava i ne traži da jede, ne dobija dovoljno mleka. Ima puno odstupanja, ali u ovom slučaju treba potražiti savet stručnjaka.

3. Dete plače nakon podoja

Iako je moguće da dete plače nakon podoja jer nije dovoljno jelo, postoje i drugi razlozi zašto može da plače. Ne treba ograničavati vreme dojenja iako ćete često čuti savete da dete dojite 20 minuta na jednoj strani, a onda 20 minuta na drugoj. Bolja je varijanta da dete dojite na jednoj dojci, a tek onda preći na drugu ukoliko dete želi još.

 Dojenje
Dojenje
Izvor: Shutterstock

4. Dete često sisa ili hranjenje traje dugo

Jednoj majci hranjenje deteta na tri sata može delovati kao prečesto, dok je drugoj to predugačak period. Nekoj majci je predugo da dete drži na grudima 20 minuta, dok je drugoj prekratko. Jednostavno, ne postoji pravilo koliko dugo i koliko često treba da dojite bebu.

Nije tačno da dete dobije 90 odsto hrane u prvih 10 minuta. Dozvolite detetu da samo odredi raspored svog hranjenja. Zapamtite i da dete može biti 24 sata na grudima, ali ako ne sisa pravilno, neće popiti dovoljno mleka. Ako dete jede pravilno i to traje samo 2 minuta, može biti posisati dovoljno za obrok. Ako se dogodi da dete brzo zaspi na dojci, postoje postupci kojima ga možemo 'nagovoriti' da nastavi da jede. Pritisnite mu blago nožne prstiće, petu ili ga mazite kod vratića i ono će se razbuditi da nastavi dalje.

5. Pokušala sam da izvučem mleko pumpicom, ali nemam dovoljno

Ovo ne znači apsolutno ništa i ne treba da se brinete. Zbog toga ne treba da izvlačite mleko iz grudi samo da biste 'znali' koliko ima. Većina majki ima dovoljno mleka, a najčešći razlog zbog kog dete ne dobija dovoljno mleka koje je u dojci je nepravilan položaj ili nepravilno sisanje, ili oba. Ovaj problem se vrlo lako može rešiti.

 Dojenje, beba
Dojenje
Izvor: Shutterstock

6. Dete želi flašicu nakon podoja

Ako detetu ponudite flašicu nakon podoja i ono je prihvati, to ne znači da je gladno nakon dojenja. Ovakav način provere može da šteti kvalitetu dojenja.

7. Dete ima pet nedelja, odmiče se od dojke ali mi se čini da je gladno i dalje

Ovo ne mora da znači da je majčino mleko 'presušilo' ili izgubilo kvalitet. Tokom prvih nekoliko nedelja života deca obično zaspu na dojci kada se protok mleka smanji, čak i kada nisu završili sa hranjenjem. Budite ih da nastave.

Starija deca (od četiri do šest nedelja) nemaju više potrebu da spavaju na dojci za vreme hranjenja, pa se često odmiču od odjke. Ovo ne znači da se količina mleka promenila, već se dete menja. Postoje određene metode kao što je pritisak na dojku, da dete 'nagovorimo' da nastave da sisaju.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica