Odmah da vas upozorimo, ako krećete u ovaj proces ne možete izbeći nered i hranu na podu. Naoružajte se strpljenjem i dajte šansu vašem mališanu da proba nešto novo ali i korisno.

Do sada ste vi bili glavni u hranjenju vaših beba, ali što postaju stariji vašim mališanima hrana postaje sve više zanimljiva. Žele sami da je diraju, da upoznaju teksturu, a ne samo ukus i ono što je najvažnije počinju da koriste ručice.

Ovo su korisni saveti kako možete da pomognete detetu da sam jede:

1. Mešajte obroke i grickalice

Pored hrane koju ste skuvali dajte mu nešto čvršće što može pokupiti ručicama i sam staviti u usta ( krekeri, kolači ili zdrave grickalice, komade voća, kriške krompira, crvenu papriku).

Obavezno budite pored svog deteta da bi "njegovi mali počeci" bili bezbedni.

2. Neka hrana bude zabava

Pokušajte da se igrate "nahrani me", mališanu će biti jako zanimljivo ako vama bude davao hranu. Svaki zalogaj sa entuzijazmom žvaćite, kako bi se dete uverilo da i vi uživate u njegovim obrocima. Posle toga i on će ih obožavati.

3. Igranje sa hranom

E sada dolazimo do ondog dela koji podrazumeva i nered. Ali ne zaboravite koji je krajnji cilj, zato pustite mališana da stiska hranu, da je baci na pod, da žvaće i ispljune. Tako će bolje upoznati hranu i vama pokazati u čemu najviše uživa, a šta ne voli.

beba koristi kašiku.jpg
Shutterstock beba jede kašikom

Korišćenje samostalno kašike

Stručnjaci predlažu da dete mora biti fizički sposobno da bi držalo bezbedno pribor za jelo i kako bi shvatilo njenu svrhu.

Bebe obično mogu već sa 9-10 meseci da prinosu napunjenu kašiku, a sa 12-15 meseci mogu da grabe iz činije.

- na početku je važno da pribor za jelo bude prilagođena njihovom uzrastu.

- počnite tako što ćete im hranu staviti u kašiku, neka to budu npr. testenina ili pire krompir jer ne može da se prospe lako.

Kakav pribor je najbolji za početnike

Stručnjaci savetuju da je jako važno obratiti pažnju na bezbednost pribora.

Neka ručke kašika budu kraće i krupnije, zbog lakšeg držanja i kontrole. Takav pribor će vašim mališanima pomoći da postanu spretniji i vrlo brzo krenu samostalno da jedu.

(Yumama)