Postoje neke priče da gelovi za zube nisu bezbedni za bebe, ali evo šta stručnjaci kažu.

Gelovi za zube kod beba su uglavnom bezbedni za korišćenje, ali prema Regulatornoj agenciji za lekove i zdravstvene proizvode, postoji veoma mali izik od štete pri upotrebi gelova za zube koji sadrže anestetičke sastojke, kao što je lidokain.

Da li gelovi za zube zaista pomažu?

Nema dokaza da gelovi za zube koji sadrže anestetičke sastojke mogu bilo šta da pomognu prilikom nicanja zuba.

Beba, zubi, nervoza
Shutterstock Beba koja ima bolove zbog izbijanja zubića

Kako da pomognem bebi koja ima bol zbog nicanja zuba?

Stručnjaci savetuju roditeljima da prvo treba da isprobaju nemedicinske tretmane za bol pri nicanju zuba - kao što je masaža desni bebama ili korišćenje ohlađenih glodalica za zube ili igračaka.

Samo ako ova opcija ne funkcioniše, roditelji treba da razgovaraju sa pedijatrom ili farmaceutom o drugim opcijama koje mogu uključivati upotrebu anestetičkih gelova.

"Naše istraživanje pokazalo je da nema dokaza da gelovi za zube mogu da olakšaju probleme", kaže Sara Ogranak iz Regulatorne agencije za lekove i zdravstvene proizvode, i dodaje:

"Da biste pomogli bebama i deci sa nicanjem zuba, trebalo bi da isprobate sve nemedicinske opcije kao što su trljanje ili masiranje desni, ili glodalice za zube. Želimo da budete sigurni da imate prave informacije što se tiče nicanja zuva. Ako vaše dete i dalje ima problem, razgovarajte sa svojim farmaceutom ili pedijatrom o najboljim opcijama."

(Yumama)