Koliko beba treba da jede i da li je svaki plač znak da je beba gladna, pitanja su koja muče mnoge novopečene roditelje.

Kako bismo vam pomogli bar malo, donosimo vam vodič o tome koliko beba treba da jede. Ovaj vodič načinili su stručnjaci, ali nezaboravite da je svaka beba različita i da neke jedu mnogo više, dok je drugima potrebno manje.

Ono što se je neki prosek jeste da bebe jedu svaka dva do tri sata (ili više), odnosno da imaju 8 do 12 obroka na dan. Dok se mama i beba još navikavaju na dojenje, jedno hranjenje može trajati od 20 do 45 minuta, pa nekad i više. Ali ne skraćuj, to ćepomoći telu da shvati koliko mleka je potrebno da proizvodi.

Kako bebin stomačić bude rastao, moći će da jede veće količine, pa će i razmaci između hranjenja će biti sve veći, oko tri do četiri sata. Dojenje će biti sve jednostavnije i efikasnije, pa će i proces hranjenja trajati kraće. Bebe obično uzmu 90 odsto potrebnog mleka u prvih 10 minuta.

Dojenje
Shutterstock Dojenje

Delija bolnica "The King's Daughters" napravila je tablicu obroka i količine, što će vam olakšati da ne razmišljate stalno o tome da li je beba gladna.

- Od rođenjado prvog meseca: od 60 do 120 grama po obroku, potrebno im je 7-8 hranjenja, a za dojenu decu može i više.

- Od prvog do trećeg meseca: od 150 do 180 grama po obroku, 5-7 hranjenja.

- Od trećeg do šestog meseca: od 180 do 240 grama po obroku, 4-6 hranjenja

- Od šest meseci do prve godine: 210 do 240 grama po obroku plus čvrsta hrana, 4 boce dnevno i 2-3 kruta obroka

Beba pije adaptirano mleko
Shutterstock Beba pije adaptirano mleko

Dojenje 24 sata na dan

Često se mlade mame iznenade kada vide da njihova beba želi gotovo ceo dan da bude na dojci, čini im se da neprestano samo doje svoju bebu. Zbog toga mogu posumnjati da nemaju dovoljno mleka i odustati od dojenja. Međutim, radi se obično o fazi pre negošto se obrasci hranjenja ustale, ili o skokovima u razvoju, a to ćete primetiti kada beba odjednom promeni obrazac hranjenja koji je do tada imala, želi stalno da sisa i uz to je nervozna i plačljiva.

(Yumama)