Flašice raznih materijala, oblika, veličina, sa ventilom ili bez... mnogo je različitih ali kako da znate koju da izaberete za svoje dete?

Pokušaćemo da vam pomognemo i razrešimo 10 najčešćih pitanja kada je izbor flašice u pitanju.

1. Koliko flašica će mi biti potrebno?

To zavisi od toga da li beba sisa ili je hranite humanizovanim mlekom. U prvom slučaju biće vam dovoljne dve flašice (jedna za vodu, a druga za mleko), dok će vam u drugom slučaju biti potrebno najmanje tri za mleko i dve za vodu (pošto bebe koje se hrane veštačkim mlekom treba češće pojiti).

2. Kakvu da kupim?

Za početak kupite dve male flašice (one od 120 ml), pošto bebe u prva tri meseca ne mogu popiti više od 100 ml mleka za jedan obrok. Prve flašice neka budu sasvim obične i jeftine a kasnije, kada beba malo poraste, već ćete pronaći neku koja će odgovorati i bebi i vama.

3. Šta će mi još biti potrebno od opreme?

U svakom slučaju, ne bi bilo loše da nabavite sterilizator za flašice. Međutim, imajući u vidu da taj aparat nije jeftin, sasvim dobro će poslužiti četka za čišćenje flašica i vruća voda.

4. Cucla od lateksa ili silikona?

Lateks je mekši i elastičniji; silikon duže traje. Oblik cucle neka bude što sličniji majčinoj bradavici. Cucle treba proveravati svaku nedelju dana – ukoliko se oštete, parčići lateksa ili silikona mogu upasti u mleko i uzrokovati gušenje. Oštećenja oko rupice takođe su opasna – s vremenom će se rupica proširiti, pa će protok mleka biti mnogo snažniji nego što bi trebalo.

5. Kako ću znati kakav je protok kroz cuclu?

Većina proizvođača označava protok kroz cuclu brojevima od 1 do 8 (jedinica označava „kap po kap“ protok i namenjena je za novorođenčad, dok je osmica namenjena velikim bebama).

Mama hrani bebu na flašicu
Shutterstock Mama hrani bebu na flašicu

6. Kakve još vrste cucli postoje?

Ukoliko vaša beba pati od kolika (stomačnih grčeva), nabavite „anticolic“ dudu koja je dizajnirana tako da količinu progutanog vazduha smanjuje na najmanju moguću meru. Osim ove, postoje i dude za jednokratnu upotrebu (sterilisane i spakovane u celofan), koje su zgodne za upotrebu van kuće.

7. Kakve su to "anticolic" flašice?

Reč je o specijalnim vrstama flašice sa posebnim „ventilom“ koji dopušta vazduhu da dospe u bebin želudac.

8. Jesu li bolje plastične ili staklene flašice?

Mada se u današnje vreme flašice za bebe izrađuju od plastike bez štetnih supstanci, ako sumnjate da mogu da pređu u toplo mleko i tako naškode vašoj bebi, orpedelite se za staklene – one su 100% bezbedne.

Beba pije vodu na flašicu
Shutterstock Beba pije vodu na flašicu

9. Kako se najbezbednije čuva mleko u flašicama?

Obrok od humanizovanog adaptiranog mleka mora se konzumirati svež. Mleko u prahu i prokuvana ohlađena voda mešaju se neposredno pre hranjenja bebe, a ako se nalazite van kuće, nemojte nositi unapred pripremljeno mleko, već ponesite prokuvanu vodu u termosu, pa obrok napravite neposredno pre hranjenja.

Naceđeno majčino mleko je sterilno, pa samim time može da stoji i do tri sata na sobnoj temperaturi; u frižideru do tri dana, a u zamrzivači i do šest meseci.

10. Koji je najbezbedniji način zagrevanja mleka u flašici?

Ako nemate električni grejač za flašice, za grejanje mleka upotrebite običan plastični bokal sa vrućom vodom – uronite flašicu s mlekom u bokal i držite je 5-10 minuta. Pre nego što počnete da hranite bebu, obavezno nakapajte nekoliko kapi na kožu nadlanice da biste proverili da li je temperatura mleka pogodna. Nikada nemojte zagrevati mleko u mikrotalasnoj pećnici, pošto se tečnost na taj način nejednako zagreva (na dodir flašice može da deluje prijatno topla, a iznutra da bude pregrejana).

(Yumama)