Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada beba bljucka: Sve što bi trebalo da znate o regurgitaciji

Između drugog i četvrtog meseca može doći do ove bezazlene pojave, a mi izdvajamo sve što bi bilo korisno da znate.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Bljuckanje ili regurgitacija je izbacivanje pljuvačke, hrane ili mleka nakon obroka. Ne izbacuje se velika količina hrane i tečnosti, te ne predstavlja napor za dete. Iako se u većini slučajeva javlja odmah nakon hranjenja, to može nastati i nakon sat ili dva. 

Kada beba najčešće bljucka?

Kada se beba prejede, ako brzo jede ili mama pak ima suviše mleka, može doći do bljuckanja (regurgitacije). Ovo se može dogoditi kada dete podrigne ili dok se igra. Neke bebe bljuckaju i kada im niču zubići, a to se može dogoditi i kada mama pije lekove ili biljne preparate. Na pojavu bljuckanja može uticati kravlje mleko, bilo da ga pije mama ili beba. 

Najčešće se javlja kod beba uzrasta od dva do četiri meseca, a do sedmog meseca bi trebalo da prestane. Kod nekih mališana se može produžiti i do godinu dana. Kako uvodite čvrstu hranu, tako će se i ova pojava smanjivati. 

Šta je uzrok regurgitacije?

Do bljuckanja dolazi zbog nezrelosti gastroezofagealnog sfinktera. To je mišić koji spaja jednjak i želudac, zatvara se nakon uzimanja hrane, kako se ona ne bi vratila u jednjak. Kod mališana, međutim, nije dovoljno sazreo, pa dolazi do vraćanja hrane. 

Povezane vesti

Kako postupati sa bebom koja bljucka?

Obratite pažnju na način hranjenja bebe. Najbolje je da je držite u poluuspravnom položaju. 

Ukoliko je beba na veštačkoj ishrani, u dogovoru sa lekarom, možete joj ponuditi

specijalnu mlečnu formulu protiv kolika, blagog zatvora i regurgitacije

. Takođe, položaj na levom boku ili stomaku umanjuje bljuckanje, ali samo ukoliko je beba budna. Hranite je pre nego što postane gladna, kako biste prevenirali prejako sisanje. Pustite je da podrigne nekoliko minuta nakon hranjenja. Izbegavajte igru neposredno posle jela. Takođe, ne dozvolite da dođe do prejedanja deteta.

Kako dolazi do prejedanja?

Vrlo često odojčetu dajemo više hrane nego što je to potrebno. Žurimo da nahranimo bebu čim zaplače, hranu dajemo kao kao zanimaciju, kao nagradu i slično. Redovno prejedanje prepoznaćete i po tome što beba ima uvećanu telesnu težinu, što potom može odvesti direktno u gojaznost.

Postoje i znaci koji nam mogu ukazati na prejedanje, poput plača, bljuckanja, dijareje. 

Kako razlikovati bljuckanje od drugih oboljenja?

Bljuckanje se razlikuje od drugih, ozbiljnijih oboljenja po tome što se u ovom slučaju izbacuje manja količina hrane, nema nikakvog napora, pritom nema nikakvih znakova druge bolesti. Za sve to vreme beba dobro napreduje.

Povraćanje, međutim, može ukazati na ozbiljniji problem, posebno ukoliko je učestalo. To može biti znak gastroezofagealnog refluksa, stenoze pilorusa, visoke crevne opstrukcije dvanaestopalačnog creva ili volvulusa, metaboličke bolesti, infekcije. 

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica