Spanać je neverovatan zeleni listić u koji je "spakovano" mnoštvo nutrijenata. Spanać je izuzetan izvor kalcijuma - samo jedna šolja barenog spanaća sadrži 42mg kalcijuma. Takođe sadrži veliku količinu vitamina A, gvožđa i selena.

Spanać sadrži oksalnu kiselinu važnu za formiranje čvrste veze sa mineralima kao što su natrijum, kalijum, magnezijum i kalcijum.

Jedna šolja barenog spanaća sadrži:

VITAMINI:

Vitamin A – 213 mg

Pantotenska kiselina – .3 mg

Vitamin B3 (Niacin) – 2.1 mg

Vitamin B2 (Riboflavin) – .1 mg

Vitamin B1 (Tiamin) – .1 mg

Folati – 16.9 mcg

Sadrži i druge vitamine u malim količinama.

MINERALI:

Kalijum– 81 mg

Fosfor – 151 mg

Magnezijum – 2.1 mg

Kalcijum – 42 mg

Sodijum – 19 mg

Gvožđe – 1.5 mg

Selen – 30 mg

Takođe sadrži male količine bakra i mangana.

Kada u ishranu beba možete da uvedete spanać? 

Neki pedijatri smatraju da spanać u bebinu ishranu može da se uvede već između šestog i sedmog meseca, dok drugi savetuju da se ipak sačeka 8, ili čak 10 meseci. Kod nas, uobičajena preporuka za uvođenje spanaća je između desetog i dvanaestog meseca.

Naravno, potrebno je voditi računa o nabavci namirnica (bez prisustva supstanci za prskanje ako je ikako moguće!), a svakako da je najkvalitetnije ono iz organskih povrtnjaka.

Važno je da spanać bude svež jer su studije pokazale da se kod spanaća koji dugo stoji povećava količina nitrata. 

Takođe, mnogo je bolja varijanta konzumirati iseckan spanać, nego ispasiran.

Napomena: obavezno se posavetujte sa vašim pedijatrom pre uvođenja novih namirnica u ishranu bebe.

Kako izabrati i čuvati spanać 

Najbolje bi bilo da za bebu kupujete organski spanać jer je ovo povrće u velikom procentu kontaminirano pesticidima.

Kada kupujete spanać za pripremu kašica za bebe, trudite se da uzimate svež kada god je to moguće. Možete i da kupite svež spanać koji je zapakovan u kese, ali tada ne možete sami da izaberete listove koji nisu oštećeni, što možete kada kupujete na meru. I zamrznut spanać je takođe dobra opcija.

Najbolje je da spanać čuvate u frožideru u fioci predviđenoj za ćuvanje povrća. Spremite ga taj ili sledeći dan kako ne bi počeo da propada ili da otpušta vodu u kesu (ukoliko ga čuvate u njoj).

Najbolji načini za pripremu spanaća

Spanać možete da barite u vodi ili na pari. Spanać je obaren kada se lišće smanji i postane mekano i nežno. Kada ga pripremite možda će vam izgledati malo "žilavo", ali je to i poželjno, jer u suprotnom znači da ste ga prekuvali. 

Takođe možete da ispržite svež spanać na malo maslinovog ulja.

Spanać, blitvu i zelje možete i blanširati (kuvati bez soli 3-5 minuta).

Za pripremu jela za bebe od spanaća, blitve ili zelja obavezno je dodavanje mleka (majčino ili adaptirano).

VAŽNO! Spanać jednom pripremljen ne treba podgrevati, jer se tako oslobađaju nitriti koji nisu zdravi za ljudski organizam. Takođe, voda u kojoj se kuvao više se ne koristi zbog visoke koncentracije nitrata. Povrće sa visokim procentom nitrata , kao što je spanać ne treba davati bebama u velikim količinama.

Recepti za bebe

Kašica od spanaća

Željenu količinu svežeg spanaća pažljivo očistiti, oprati i odstraniti oštećene listove. Kuvajte ga na pari (stavite šerpu za kuvanje na pari na običan lonac i vodite računa da voda ne dodiruje dno šerpe).

Spanać je gotov kada se listovi smanje i smekšaju. Kuvan spanać stavite u blender, ili ga ispasirajte štapnim mikserom. Postepeno dosipajte svežu vodu ili humano, odnosno adaptirano mleko, dok ne postignete željenu gustinu.

Napomena: voda u kojoj se bario spanać više ne sme da se koristi. Za pripremu obroka koristite svežu vodu.

Prženi spanać 

Sastojci:

Spanać (količina po želji)

Malinovo ulje

Priprema:

Željenu količinu svežeg spanaća pažljivo očistiti, oprati i odstraniti oštećene listove. U tiganju zagrejte maslinovo ulje, dodajte očišćen spanać i pržite ga dok se ne smanji i ne omekša.

Kada je gotov, spanać ispasirajte. Tokom pasiranja dosipajte vodu (ili humano/adaptirano mleko) dok ne dobijete željenu gustinu.

Ukoliko je dete starije u kašicu možete da dodate i beli luk u prahu, izgnječen crni luk ili bosiljak.

Sufle sa spanaćem

Sastojci:

400g svežeg ili zamrznutog spanaća (ukoliko koristite zamrznut, iscedite dodatnu tečnost pre upotrebe)

40g rikota ili švapskog sira

2 jaja ili 4 žumanceta

prstohvat belog luka u prahu ili bosiljka (po želji)

Priprema:

Sve sastojke pomešajte. Smesu rasporedite u kalup za mafine, koji ste prethodno blago premazali maslinovim uljem. Stavite u rernu i pecite 15 minuta na 200 stepeni dok ne postane meko na dodir i ne dobije zlatnu boju.

Hrana sa kojom se spanać najbolje slaže

Šaragarepa

Paškanat

Grašak

Krompir

Batat

Tikvice

Bundeva

Sočivo

Piletina

Pre uvođenja spanaća i druge čvrste hrane u ishranu bebe posavetujete sa pedijatrom.