Ako uvek imate vrlo jake grčeve ili je PMS beskrajan, ciklus može dovesti do velike iscrpljenosti i primorati vas da napravite pauzu da biste izdržali one dane.

I naravno postoji faktor starosti koji ovde ima važnu ulogu. Objektivno, ali uglavnom naučno, svaka decenija menja način na koji doživljavate taj period. Vaš ciklus se menja, razvija i možda poboljšava. Dok ne dođe do tačke završetka.

Ciklus u dvadesetim

Ako ste mnogo patili u mladosti, šanse su da će se stvari poboljšati samo u ovoj deceniji. Njegov protok i trajanje postaju malo stabilniji, bilo da menstruacija dođe ranije ili kasnije tokom meseca. Grčeve možete doživeti prvi put. Takođe, posle 20 godina možete uzimati kontraceptive, bilo zbog hormonske neravnoteže, bilo zato što ne želite trudnoću. U ovom slučaju nemate izražene PMS simptome.

Ciklus u tridesetim

Dolazimo do decenije u kojoj sada dobro poznajete svoj ciklus i verovatno je stabilan. Svaka promena, poput jakog odliva ili intenzivnijeg bola nego obično, može biti znak stanja poput endometrioze ili cistične fibroze. U ovoj deceniji moramo odmah obavestiti ginekologa o svim značajnim promenama. Takođe je decenija u kojoj većina žena prolazi kroz proces trudnoće i saznaje više o danu svoje ovulacije, ali i o tome šta se menja nakon porođaja.

Vaš ciklus u četrdesetim

Vaše telo se polako i postepeno priprema za menopauzu. Perimenopauzalni stadijum može trajati 8-10 godina. Postoje hormonalne promene, ciklus se može promeniti, ali i jasno možete osetiti kada ovulirate. Ali to ne znači da nema puno šansi za trudnoću. Sa sigurnošću možemo reći da ulazimo u menopauzu, kada nemamo mentruaciju najmanje godinu dana. Ali opet, zapamtite da je svaka žena jedinstvena i da bi se često trebala konsultovati sa svojim ginekologom za bilo kakva pitanja ili nove simptome koji se pojave u vezi sa njenim ciklusom.

Yumama/zenskimagazin