Postoje razne zablude i mitovi o menstrualnom ciklusu i većina njih potiče iz priča naših mama i baka. Šta je zapravo istina, vreme je da svaka žena sazna.

1. Menstruacija se usklađuje sa prijateljicama

95 odsto žena veruje u menstrualnu sinhronizaciju, odnosno u preklapanje menstrualnog ciklusa sa bliskom drugaricom. U osnovi svega je verovanje da, kada ste u fizičkom kontaktu sa drugom ženskom osobom, vaši ciklusi se, pod uticajem feromona, sinhronizuju. Međutim, novija istraživanja pokazala su da je je u pitanju samo slučajnost, te da ne postoje naučni dokazi koji potrekpljuju ovo verovanje.

2. Vežbanje tokom ciklusa nije zdravo

Iako mnoge žene veruju da vežbanje tokom ciklusa nije dobro za njihovo zdravlje, zapravo reč je samo o mitu. Fizička aktivnost može da ublaži menstrualne bolove i popravi raspoloženje, zbog hormona koji se luče tokom vežbanja.

Međutim, zbog znojenja i više temperature tela, tokom fizičke aktivnosti dolazi do povećanog rasta loših bakterija u vaginalnom području. Upalne procese i infekcije možemo sprečiti čestim menjanjem uložaka.

3. Zabranjeno je kupanje tokom menstruacije

Iako ste sigurno od vaših majki i baka čuli priču kako nije zdravo kupanje u onim danima, to je samo još jedan od zabluda. Upotreba odgovarajućih higijenskih proizvoda, kupanje u bazenu ili moru uopšte nije zabranjeno. Bitno je samo da voda nije pretopla kako ne biste izazvali infekcije i bakterije.

4. Nije moguće zatrudneti tokom ciklusa

Plodnost se menja tokom meseca i u nedelji tokom menstruacije su žene najmanje plodne, ali to ne znači da ne mogu da zatrudne. Zapravo, sve zavisi od dužine ciklusa.

Žene su na vrhuncu plodnosti između 12. i 16. dana pre početka sledeće menstruacije, jer jajnici tada proizvode i oslobađaju jaje. Ukoliko je vaš ciklus kratak, 21 dan, na primer, to će ubrzati vreme ovulacije.

Žena koja ima neredovan, kratak ili duži ciklus od uobičajenog, može ostati trudna ako ima odnos u vreme mentruacije, jer njeni plodni dani mogu da se poklope sa ciklusom.

5. Tampon može da se izgubi u vagini

Vagina se završava kod cerviksa i tampon ne može dalje od njega. Ipak, ako ne možete da se setite da li ste uklonili tampon ili ne, probajte da legnete i potražite ga u vašoj vagini, ali pre toga dobro operite ruke.

Vagina je duboka samo 7-10 centimetara, tako da ćete sigurno osetiti ako je tampon unutra. Zato nemojte paničiti ili se plašiti korišćenja tampona (a možete početi da ih koristite bilo kada, to nikako neće uticati na vašu vaginu).

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!