Ukoliko pokušavate da zatrudnite, važno je da znate kada su vaši plodni dani, kao i sam dan ovulacije, odnosno trenutak u ciklusu kada ste najplodniji. Ovulacija je kada se jajnaćelija oslobodi iz jajnika, a vaš period ovulacije traje 12 do 48 sati. Obično se to dešava sredinom ciklusa, ali tačno vreme se razlikuje od osobe do osobe.

Obično postoji oko 6 plodnih dana kada postoji šansa za trudnoću. Spermatozoidi su prilično izdržljivi i mogu preživjeti u ženskom reproduktivnom traktu oko 72 sata, tako da je greška imati odnos samo na dan ovulacije, već je to najbolje uraditi dan, dva pre.

Praćenje ovulacije

Postoji mnogo metoda praćenja i predviđanja ovulacije tako da možete pokušati da otkrijete kada ste najplodniji. Mnoge žene prate ovulaciju preko aplikaicije na menstrualnom kalendaru, postoje kalukulatori za plodne dane, ali ovo nisu uvek najtačnije metode, posebno ako imate neredovne menstruacije.

Takođe, u apoteci postoje i trake za praćenje ovulacije. Komplet sa pet ili više test traka ili štapića, a proizvođači obično preporučuju da testirate svoj urin nekoliko dana do dana kada smatrate da je ovulacija. Ovo čini ovu metodu potencijalno skupom, posebno ako imate pomalo neredovne menstruacije i morate da se testirate mnogo dana (ili meseci).

Među besplatnim metodama za praćenje ovulacije kod kuće je i provera teksture vaše cervikalne sluzi. Prema istraživanjima, beličast vaginalni sekret nalik belancetu može biti jedan od simptoma ovulacije. Ukoliko ga primetite na veštu u plodnim danima, to može da bude znak da će ovulacija da nastupi.

Ipak, kako bi se što preciznije odredio dan ovulacije, preporučuje se folikulometrija, odnosno praćenje ovulacije kroz nekoliko ultrazvučnih pregleda u toku ciklusa. Folikulometrija je procedura koja podrazumeva obavljanje serije ultrazvučnih pregleda u cilju praćenja rasta folikula u jajniku. Radi se od 9. do 20. dana menstrualnog ciklusa (ako ciklus traje 28 dana).

Kada je najbolje vreme za pravljenje bebe?

Najbolje vreme za začeće može biti teško tačno odrediti. Dakle, najbolje je da imate intimne odnose u danima oko i tokom plodnih dana. Ukoliko ste radili folikometriju, onda će vam lekar reći kada je najbolje da imate odnose.

Kako možete znati da nemate ovulaciju?

Najpouzdaniji način je lekarski pregled tokom ovulacije, kao i analiza određenih hormona. Neke žene ne ovuliraju redovno ili uopšte ne ovuliraju. Jedna od 10 osoba sa jajnicima doživljava anovulaciju, periode u kojima se jajna ćelija nikada ne oslobađa tokom menstrualnog ciklusa, u nekom trenutku tokom reproduktivnih godina. Neredovne menstruacije ili potpuno odsutne menstruacije su znak broj jedan da ovulacija možda ne dolazi ili se javlja retko.

Nakon folikulometrije, lekar vam može predložiti da uradite analize hormona testom vađenja krvi, najčešće se rade 2. dana menstrualnog ciklusa. Rezultati hormona mogu otkriti da li je do ovulacije došlo ili nije, a hormoni koje treba proveriti najčešće su: FSH, LH, Estradiol, Testosteron, Prolaktin
Progesteron.

Ako česti nezaštićeni intimni odnosi ne dovedu do trudnoće nakon godinu dana (ili šest meseci, ako ste stariji od 35 godina ), onda možete izabrati da posetite stručnjaka za plodnost radi procene.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Mama koja ima 25 godina trudna je bez prestanka od 2014 TikTok/thechavezfamilyy