Ne postoji način da se potpuno spremite za roditeljstvo i sve ono što vas očekuje kada beba stigne u vaš život. Ali, svakako je važno da se pripremite koliko je moguće i najpre budete sigurni da zaista želite dete. Ukoliko razmišljate o tome, a niste sasvim sigurni da li ste spremni za bebu, savetnica za mentalno zdravlje dr Džoen Frederik predlaže da sebi postavite ova pitanja i o njima razmislite – to bi trebalo da vam da jasniji uvid.

Kako ćete ostati u drugom stanju?

Dobro bi bilo da razgovarate sa partnerom o tome da li ćete se aktivno "baciti na posao" pravljenja bebe ili želite da prema tome imate opušteniji stav. Naravno, uvek je najbolje ako zatrudnite prirodno, ali dobro bi bilo da razmislite i šta ćete ukoliko to ne bude išlo – da li ste spremni da prolazite kroz proces vantelesne oplodnje, piše portal today.com.

Da li ste finansijski spremni za to?

Dr Frederik ističe da se prilikom razmišljanja o osnivanju porodice stvari često previše romantizuju, dok se zaboravlja na onu praktičniju stranu. Naravno, detetu je najpre potrebna ljubav, ali su mu potrebni i hrana, odeća, obuća, zdravstvena nega, prostor u kući, tako da treba imati na umu i da to sa sobom nosi troškove.

Da li ste spremni da se odreknete određenih aspekata slobode?

Sagledavajući stvari realno, sasvim je jasno da ćete morati da se odreknete određenih stvari, barem u nekom prvom periodu dok je dete sasvim malo. Na primer, nećete moći da izađete sa prijateljima na večeru baš svaki put kada vam se ide, imaćete manje slobodnog vremena, manje ćete spavati...

Imati dete je najlepša stvar na svetu, koja sa sobom donosi i brojne promene u život, i važno je da budete spremni na to ako planirate bebu. Ipak, u dom vam stiže maleno biće koje u potpunosti zavisi od vas.

Da li zaista želite decu?

Možda vam se to čini glupim pitanjem, ali stvar je u tome da mnoge žene uzimaju kao podrazumevano da "treba" da imaju decu jer to od njih očekuje okolina. Oslušnite svoje srce i razmislite da li je to zaista ono što vi želite.

Kako će dete uticati na vašu karijeru/obrazovanje?

Činjenica je da žene sve kasnije rađaju bebe, uglavnom zbog toga što odlučuju da se najpre obrazuju i izgrade karijeru, mada to nisu uvek glavni razlozi. U zavisnosti od toga u kojem ste periodu života, važno je da promislite o tome kako će dete uticati na vašu mogućnost da se obrazujete, kako će uticati na vašu karijeru...

Činjenica je da verovatno ne možete da stvorite idealne uslove u svom životu za dolazak još jednog člana u porodicu, ali prosto, važno je da razmislite da li ste, u svakom smislu, spremni za dete pre nego što ostanete u drugom stanju. 

BONUS VIDEO:

3 sestre su zatrudnele kao tinejdžerke TikTok/angela.holm

(Yumama/N. Z.)