Osobama koje ne uspevaju da postanu roditelji pored medicinske podrške važna je i psihološka u vidu stručnjaka koji će ih saslušati, dati im određene savete i smernice tokom borbe za roditeljstvo. Stručnjaci ističu da psiha često može biti jedan od uzroka zašto ne dolazi do začeća, a o tome je govorila ruska psihološkinja Julija Lebedeva.

Prema njenim rečima, psihološka neplodnost je nemogućnost žene da zatrudni i rodi dete uprkos ginekološkom i fizičkom zdravlju. Ona je istakla da postoji 6 psihičkih razloga zašto žena ne može da zatrudni:

1. Žena ne želi dete od određenog muškarca

Čini se da je sve u redu u vezi, ali ih nešto podsvesno ne funkcioniše. Možda žena nije sigurna u svog partnera, on joj ne pruža osećaj sigurnosti. Možda sumnja u njegovu sposobnost kao oca.

2. Pritisak okruženja

Najčešće je takvo psihološko stanje odgovor na pritisak spolja. Roditelji traže unuke, muž želi naslednika, prijateljice nagoveštavaju da biološki sat otkucava. I, u principu, izgleda da sama žena nije protiv deteta, ali kao odgovor na stalne zahteve, psiha uključuje efekat otpora.

3. Žena je imala veoma lošu majku

Loša, konfliktna, hladna, ravnodušna, ili majka koja guši svojom pažnjom, kao i majka koje se suočava sa bolestima zavisnosti, sve ovo može značajno da utičće na psihu deteta i ostavi velike posledice koje se ispoljavaju u odraslom dobu. Žena koja je odrasla sa takvom majkom podsvesno negira majčinu figuru i, takoreći, blokira ovu ulogu i funkciju u sebi. Takođe, možda postoji strah da bi i ona mogla napraviti greške kakve je pravila njena majka.

4. U porodici žene neko je preminuo tokom porođaja

Možda se tragedija dogodila relativno nedavno ili prijateljice stalno pričaju o negativnim iskustvima. Možda kod žene postoji strah od same trudnoće i porođaja. Strah je povezan sa velikim stresom, pa je moguće da on i smanjuje šanse za začeće.

5. Žena koja nije dovoljno spremna

Zašto ona može ispovedati takav pristup životu? Možda je i sama imala tako loše i beznadežno detinjstvo da se plaši iste sudbine svog deteta. Gledajući destruktivne odnose u roditeljskoj porodici, žena može sumnjati da će ona i njen muž moći da postanu dobri roditelji. Takođe, neke žene se osećaju kao i da su same deca - ne fiziološki, već psihološki. A deca, kao što znate, ne rađaju, psiha ponovo prevladava nad fiziologijom.

Psihološki uzroci neplodnosti nalaze se i kod muškaraca. Ako je par sa medicinske tačke gledišta dobro, a deca ne dolaze, važno je da se obrati pažnja i na mentalno zdravlje obadva partnera.

Izvor: Yumama