Ukoliko planirate trudnoću sigurno ste već upoznate sa osnovama ovulacije: jednom mesečno, zrela jajna ćelija se oslobađa iz jednog od jajnika i dostupna je za oplodnju. Ovaj period traje 12 do 24 sata i tada vaša plodnost dostiže vrhunac. Upravo to je vreme kada treba da imate odnose ukoliko želite bebu.

Ovulacija se javlja sredinom menstrualnog ciklusa, ali kako je ciklus kod svake žene različit, dani kada je predviđena ovulacija mogu varirati. Takođe, iz meseca u mesec može doći do promene, iako je ista žena u pitanju. Postoji nekoliko načina da otkrijete da ste u ovulaciji, a jedan od njih je i test traka za ovulaciju.

Šta su test trake za ovulaciju i kako funkcionišu?

To su testovi koje možete koristiti kod kuće kako biste predvideli ovulaciju. One mogu da izmere nivo lutenizirajućeg hormona u vašem urinu. Njegov porast signalizira jajniku da je vreme da oslobodi jajnu ćeliju. Tako da, kada vaš nivo ovog hormona dostigne određeni prag, ovulacija će se dogoditi u narednih 12 do 36 sati.

Kako se koriste trake za ovulaciju?

Sve što treba da uradite je da mokrite na štapić ili traku, ili da mokrite u bočicu i umočite traku ili štapić u nju, i sačekate nekoliko minuta da se indikator pojavi. Ako je linija testa tamnija od kontrolne linije, uskoro ćete ovulirati. Ako je linija svetlija od kontrolne linije, još uvek nemate ovulaciju.

Ovulacija se javlja otprilike na polovini vašeg menstrualnog ciklusa i zato je najbolje da počnete da koristite test za predviđanje ovulacije nekoliko dana pre sredine ciklusa. Ako je vaš ciklus na 28 dana, uradite prvi test 10. ili 11. dana. Ako su vam ciklusi neredovni, koristite dužinu vašeg najkraćeg ciklusa u poslednjih 6 meseci kao vodič i počnite da se testirate tri do četiri dana pre sredine najkraćeg ciklusa.

Stomak, bol, žena
Shutterstock Žena oseća grčeve tokom ovulacije

Da biste dobili najtačnija očitavanja, probajte da:

  • Koristite test traku za ovulaciju između 12 i 20 sati. Većina žena ima porast ovog hormona ujutru, a ti nivoi se mogu otkriti u vašem urinu oko četiri saa kasnije. Možete čak da se testirate i dva puta dnevno, jednom između 11 i 15 sati i ponovo između 17 i 22 sata. Ali bilo da se testirate jednom ili dva puta dnevno, svakog dana to radite u isto vreme.
  • Uverite se da je vaš urin dovoljno koncentrisan. Izbegavajte mokrenje sat ili dva pre testa i pokušajte da ne pijete velike količine tečnosti.
  • Pažljivo pratite uputstva na pakovanju. Što se više pridržavate uputstva proizvođača, veća je verovatnoća da ćete dobiti dobre rezultate.

Kada test pokaže da su nivoi lutenizirajućeg hormona u porastu, počnite sa odnosima tog dana. Imajte ih i naredna dva do tri dana jer ovulacija može da se desi u roku od 36 sati nakon porasta nivoa hormona.

(Yumama)