Da li je tačno da se ovulacija uvek dešava u sredini ciklusa, da je nemoguće primetiti je na osnovu simptoma, i da zahteva složene proračune ako planirate trudnoću? Razumevanje šta je ovulacija važno je za održavanje zdravlja žene i za uspešno začeće deteta. Ipak, postoje mitovi o ovulaciji u koje mnoge žene veruju - sada ih razbijamo!

1. Ovulacija nije po planu.

Većina nas je sigurna da se ovulacija dešava tačno u sredini 28-dnevnog menstrualnog ciklusa, ali ovo je samo smernica. Nedavna studija "Natural Cicles" i Londonskog Univerziteta od 124.648 žena otkrila je da samo 13% učesnika ima 28-dnevni menstrualni ciklus. U isto vreme, kod većine žena ovulacija se nije dogodila tačno "na sredini" ciklusa. Po pravilu, ovulacija se javlja oko 10-16 dana pre početka sledeće menstruacije, koja može početi između 21 i 40 dana nakon prethodne.

2. Možete odrediti dan ovulacije bez testa

Savremena tehnologija, naravno, olakšava određivanje trenutka ovulacije. Mnoge žene koriste digitalne testove koji otkrivaju luteinizirajući hormon - njegov nivo raste 24-36 sati pre ovulacije. Praćenje ovulacije nude i posebne aplikacije i "pametni" termometri za određivanje temperature u vagini. Takođe, važno je pratiti i same simptome ovulacije.

"Klasični znak je rastezljiva, bistra cervikalna sluz (iscedak) koja se pojavljuje oko pet dana pre ovulacije", kaže Sara Matevs, konsultant ginekolog. Takođe, možete videti male mrlje na vešu ili se osećati više uzbuđeno. Seksualna privlačnost je evolutivno važna jer reprodukcija zavisi od toga da li se osećamo privlačno kada ovuliramo.

Ipak, ukoliko neko vreme pokušavate i ne uspevate da ostanete u drugom stanju, moguće je da će vam lekar predložiti da uradite folikulometriju. Folikulometrija je procedura koja podrazumeva obavljanje serije ultrazvučnih pregleda u cilju praćenja rasta folikula u jajniku. Radi se od 9. do 20. dana menstrualnog ciklusa (ako ciklus traje 28 dana). Na osnovu nalaza ovih ultrazvučnih pregleda može se proceniti tačno vreme ovulacije.

3. Ovulacija se ne dešava svakog meseca?

Zdrava žena u reproduktivnom dobu ovulira svaki menstrualni ciklus. Ali, na primer, neke žene sa sindromom policističnih jajnika (PCOS) ovuliraju samo povremeno, čak i ako im menstruacija ostane relativno redovna. Stres, gubitak težine i prekomerno vežbanje takođe mogu poremetiti ovulaciju. Kada je naše telo pod pritiskom, reproduktivni ciklus počinje da se gasi, čuvajući energiju za važnije organe. Mnogi hormonski kontraceptivi (pilule, spirale) takođe zaustavljaju ovulaciju.

4. Ovulacija može biti neprijatna

Na sreću, većina žena ovulira bezbolno. Međutim, neke žene osećaju neprijatnost kada jajna ćelija "razbije" zid jajnika i ispusti tečnost koja iritira obližnje nerve. Ovo je obično prolazni bol ili blagi grč. Ako osetite prilično jak bol u sredini ciklusa, obratite se lekaru.

5. Možete zatrudneti ne samo na dan ovulacije

Jajna ćelija se mogu oploditi samo 24 sata nakon ovulacije, ali spermatozoidi mogu da prežive u telu do šest dana. To znači da je "plodni prozor" otvoren oko nedelju dana: možete zatrudneti kao rezultat nezaštićenog odnosa koji se desio nekoliko dana pre ovulacije.

6. Ovulacija može uticati na izgled

U studiji sprovedenoj na Univerzitetu Njukasl, ljudima su pokazane dve identične slike istih žena, jedna u vreme ovulacije i jedna posle. Skoro uvek, subjekti su smatrali da su fotografije ovulacije privlačnije. Eksperiment UCLA je takođe pokazao da žene tokom ovulacije nesvesno govore višim, "ženstvenijim" glasom. Treća studija je pokazala da naša koža postaje crvena tokom ovulacije, ali je to gotovo nemoguće primetiti golim okom.

7. Dojenje ne poništava ovulaciju

Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi Ujedinjenog Kraljevstva, "možete zatrudneti do tri nedelje nakon porođaja, čak i ako dojite." Drugim rečima, laktacija nije pouzdana kontracepcija.

(Yumama)