Vaš lekar će vam sigurno dati zeleno svetlo da ponovo imate seks sa vašim partnerom četiri do šest nedelja nakon što ste dobili bebu. Kod žena koje ne doje, menstruacija obično počne šest do dvanaest nedelja nakon porođaja. Dok većina dojilja neće dobiti menstruaciju prvih tri do šest meseci, a neke čak i kasnije nakon rođenja deteta. Neke žene mogu da zatrudne ranije, dok druge počinju da ovuliraju kasnije.

Ako ne koristite neki oblik kontracepcije, gotovo je nemoguće odrediti kolike su šanse da ponovo brzo zatrudnite. Svako telo žene je drugačije, a raspored prve ovulacije posle porođaja je nepredvidiv.

Ono što je najčešće pitanje i dilema mnogih dojilja jeste da li mogu da zatrudne dok doje? Narvno da je moguće. Iako dojenje potiskuje ovulaciju, to nije baš pouzdan oblik "kontacepcije". Ako se menstruacije nastave, čak iako nisu redovne, možete zatrudneti.

Nemojte rizikovati ako ne planirate tako brzo drugu trudnoću, ne postoji period za koji se sa sugrnišću može reći da vas sto posto štiti od nove trudnoće. Ukoliko pak planirate trudnoću stručnjaci preporučuju da je idealno napraviti razmak od 18 meseci.

Neki ginekolozi smatraju da ako zatrudnite ranije povećava se šansa za komplikacije u narednoj trudnoći.To uključuje prevremeno rađanje bebe sa malom težinom, posebno ako dođe do začeća u roku od šest meseci nakon prethodnog porođaja. Ipak i pored ovih činjenica mnoge bebe koje su začete brz,o rođene su savršeno zdrave.

Ono što je sigurno dajte svom telu vremena da se oporavi i spremi za novu trudnoću, to ćete najbolje proceniti vi sami u razgovoru sa vašim ginekologom. Samo pazite se, i drugu trunoću dobro isplanirajte, a do tada preuzmite sve što je potrebno da se dobro zaštitite.I sami možete da se iznenaditi koliko brzo i pod kojim čudnim okolnostima možete ponovo ostati trudni.

(Yumama)