Da li mogu da saznamm da li sam trudna samo nedelju dana nakon što sa sa partnerom imala odnos? Ovo pitanje zanima mnoge same koje sa nestrpljenjem očekuju da se na testu za trudnoću pojave dve linije. Da li je moguće da znate da ste trudni ubrzo posle začeća? Evo šta o tome kaže stručnjak, doktorka iz Rusije, akušer-ginekolog Ekaterina Shulakova:

"Najpouzdanije određivanje trudnoće je kada je sledeća menstruacija odložena, ali je to gotovo nemoguće učiniti u prvoj nedelji nakon začeća. Promene su premale da bi bile obuhvaćene analizama ili instrumentalnim studijama. Mora se imati na umu da se sve metode za određivanje trudnoće mogu podeliti nasubjektivno i objektivno. Prvi uključuju osećanja same žene, tako da u ovoj fazi ima smisla pažljivije slušati sebe.

Subjektivni znaci trudnoće

Oni su uvek prilično individualni. Najčešće, nedelju dana nakon začeća, žene ne osećaju nikakve simptome trudnoće, ali neke od njih primećuju sledeće promene koje su se desile i pre kašnjenja menstruacije:

  • bolovi u donjem delu stomaka ili u donjem delu leđa. Po pravilu, oni ne predstavljaju opasnost i povezani su sa aktivnim procesima potapanja i razvoja embriona u matericu;
  • nadutost ili povećana osetljivost bradavica. Veoma dvosmislen znak, jer mnoge žene, zbog hormonalnih promena van trudnoće pre menstruacije, takođe mogu doživeti slične senzacije;
  • pojedinačne male mrlje ili braon pražnjenje pre kašnjenja menstruacije. Oni su povezani sa aktivnim uranjanjem fetalnog jajeta u zid materice. Ovo je takozvano implantaciono krvarenje;
  • opšta slabost, blaga mučnina, promene u apetitu i preferencijama ukusa. Ovi znaci se takođe ne mogu nazvati specifičnim, mogu se posmatrati u različitim uslovima;
  • promene raspoloženja i promene koje su povezane sa hormonskim promenama u telu buduće majke;
  • pad imuniteta - Trudnoća je imunokompromitovano stanje, jer je svaki fetus napola stran. Zbog toga je za njegov normalan razvoj neophodno blago smanjenje imuniteta. Kao rezultat, mogu se iznenada pojaviti zapaljenski procesi (na primer, prehlada, cistitis, vaginitis). Mora se imati na umu da je porast temperature iznad 37 ° C za trudnicu varijanta norme (osim ako, naravno, nema drugih znakova upale).

Ovo su samo najčešći subjektivni znaci trudnoće. Možete nabrajati veoma dugo, jer su svi čisto individualni.

Objektivni znaci trudnoće

Najpouzdaniji način da se utvrdi trudnoća pre izostanka menstruacije je test krvi na hCG, jer hormon počinje da se proizvodi tokom ovog perioda. Ako je embrion uspešno implantiran i nastavi da raste, krv za horionski gonadotropin će pokazati pozitivan rezultat 10-12 dana nakon odnosa, odnosno planiranog začeća. Naravno, ovaj indikator će biti minimalan, pa je za procenu razvoja trudnoće neophodna kontrola svaka 2-3 dana.

Ako govorimo o hormonu hCG u urinu žene, onda se povećava mnogo kasnije, obično nakon kašnjenja menstruacije. Zbog toga, najverovatnije, test urina će pokazati negativan rezultat. Nije neuobičajeno da jednostavni testovi pokažu jednu liniju čak i u ranoj trudnoći.

Određivanje trudnoće tokom ultrazvuka pre kašnjenja menstruacije, kao što je već postalo jasno, tehnički je nemoguće. Zbog toga je preporučljivo provesti ultrazvučni pregled kada nivo hCG u krvi dostigne 1000-1500 IU / l.

Ako ne isključite mogućnost trudnoće u ovom ciklusu, potrebno je da promenite način života. Izbegavajte stres, hipotermiju, ograničite alkohol, izbacite pušenje, ne dižite teške stvari i vodite računa o svom zdravlju. Na kraju krajeva, prve nedelje nakon začeća su veoma važne za normalan razvoj nerođene bebe."

(Yumama)

https://yumama.mondo.rs/trudnoca/tvojih-9-meseci/a44360/Kada-se-simptomi-trudnoce-menjaju-i-vracaju.html