Začeće bebe nije jednostavan posao. Roditelji koji žele bebu mogu postati opsednuti aplikacijama i testovima koji prate ovulaciju i govore im kada je vreme da imaju odnose, ali stručnjaci smatraju da za to nema potrebe.

Prema profesoru Adamu Balenu, bivšem predsedniku Britanskog društva za plodnost, ne trebaju vam nikakvi merači već samo treba imati redovne odnose - otprilike tri puta nedeljno.

Rekao je da je to zaista tako jednostavno, a ako se fokusiraju na ovulaciju, parovi mogu da zaborave da imaju odnose i u drugim periodima.

"U idealnom slučaju, parovi bi trebalo da imaju odnose svaki drugi dan da bi imali maksimalne šanse da dobiju bebu. Ako muškarci nemaju odnose redovno, stariji spermatozoidi koji se nakupljaju u njihovom telu mogu da oslobode hemikalije koje mogu da izazovu smrt drugih spermatozoida. Nasuprot njima, žene se ponekad previše zaglave na ovulaciji, čekaju samo taj dan da bi imale odnose, i zbog toga to ređe rade", rekao je doktor, i dodao:

"Parovi koji pokušavaju da dobiju bebu se često fokusiraju samo na vreme ovulacije da bi imali odnose, ali ne zaboravite da morate da imate spremnu semenu tečnost koja čeka jajnu ćeliju. Postali smo previše visokotehnološki u našem pristupu životu uopšte, a to se proteže i na trudnoću. Žena treba da bude svesna kada ovulira, ali da se ne vezuje za to i da zaboravi na važnost odnosa uopšte".

Test traka, ovulacija
Shutterstock Test traka za ovulaciju

Jedan stručnjak za plodnost rekao je da je zabrinut zato što sve veći broj ljudi traži pomoć za začeće u današnje vreme jer nemaju dovoljno česte seksualne odnose.

Drugi stručnjak za plodnost otkrio je kada možete znati da ste najplodniji, a da se ne oslanjate na aplikacije.

On je savetovao da ste najplodniji pet dana nakon menstruacije, ali to može biti bilo kada između 2. i 10. dana.

"Ne oslanjajte se na aplikacije koje će vam reći kada ste najplodnije jer su mnoge zasnovane na algoritmima koji vam ne mogu uvek otkriti najbolje vreme. Vaša ovulacija može da menja dan svakog meseca, i nije uvek na 14. danm tako da, ako se oslanjate na algoritam, lako možete da je propustite", rekao je.

(Yumama)